ones more about ‘brexit’

.

.
– … еее, ава братчет, ко става с брекзита, ва … !? ша има ли, ня’а ли да има!?
– ам, ша има нещу, ама како ша е, как ша е …
– ей, тес англичани, начи много опаки хора, ве! що тъй!
– традиция, братчет! англичаните са големи традиционалисти.
– е, квай тас традиция!? сичките наопаки, те – наобратно. толкоз ли им е лошо в европейския съюз?
– ам, виш сиа за тях ес не е кой знай какво. щот те си имат техен си такъв … британски съюз, ‘рийш ли? викат му ‘commonwealth’. ‘британска общност’, димек. там са … начи … аве 53 държави … от сичките континенти. общо – 2,3 млд души! и сичките на английски шпрехат!
– 2,3 млд! чи те повеке от ес, ва!
– повече, я! … и … великобритания, им е нещо кат’ начальник. м – м! и сичките са под шапката на британската кралица. е, формално, де, ама се пак, нали разбираш … идин вид англичаните са им начальници на тес сичките.
– е, те затуй много-много ни са фърлат на европата. то, те дет са вика на толкуз свят са начальници, ачи ша са устаят някой да ги кумандува … и то от брюксел. те брюксел сигур, за нищо го нямат?
– за чеп за зеле го нямат!
– тъй, тъй! аз са чуда що по телевизиите току се: ‘кралското семейство тъй’, ‘кралското семейство инак’ … кат имаш толкова много поданници …
– не, виш сига … то не че тия 2,3 млд са им точно поданици и праят точно кот им кажи кралицата или някой от принцовете кат ино времи … обаче … как да ти кажа … винаги можеш да им отидеш на гости, да са поразговориш с тях за това-онова, … как сте, що сте, как е бизнеса … ми върви, обаче тука сига еди-какво си … тъй ли? а, ам ний пък тука имаме туй и туй, ко искати ше ви дадем ени пари … и т. н., и т. н.
– тъй, е! те затуй не са дишат много с французите и германците. французите и германците са им конкуренция и в самата великобритания. с техните ресторанти, заведения, фирми и т. н. на англичаните май никак не им харесва някой да отиде в лондон и да са възползва от условията там. в смисъл от многото народ, дет живей в лондон и то там тъй много-много няма опг-та и подобни … пък и корупцията май ни е много голяма … в смисъл … става въпрос за по- … ‘обикновените’ англичани. то не че ‘по-обикновените’ англичани не искат да идват още хора в лондон, искат да идват, обаче да идват такива, дет няма да им праят конкуренция. от ‘commonwealth’-та да идват, а не от европата, ‘рийш ли!? и колкото са по- … ‘обикновени’, толкова повече не харесват другите европейци …
– аха, те за туй са курназ! шот могат да минат и без евро-субсидии … ама сига ку излязат от ес и кат им тряснат ени мита, цените знаш ли как ше фръкнат!?
– ше фръкнат, ма те тез пари ше си ги избият.
– абе те си мислят че ше си ги избият, ама дъл ши стани!?
– е, веднага няма да могат да ги избият, ма понататък … може и да ги избият.
– понататък може и да ги избият.
– те и американците кат им ударат едно рамо …
– може и други да им ударят едно рамо. тя сега мей била на посещение в южна африка, и с тях ще ли да правят бизнес. то те и сега правят бизнес, обаче от сега нататък още повече щели да развиват бизнеса.
– аха! ама пък и меркел, и тя е сега на посещения из африка. да видим коя ше развий по-голям бизнес.
– ма ти знаш ли, че и китайците май бая голям бизнес развиват в африка?
– има такоз нещо! много народ в африка, братчет! 1,2 млд души! много народ, много потребител! те затуй тес големите играчи зачестиха натам да са навъртат.
– абе, много народ, ама бедни ва, братчет!
– абе, бедни, ама има и богати …
– уф, не знам да ти кажа, обаче, аз да зема да варва, че работа имам!
– ачи ко пък толкуз, я!?
– абе, фанал съм са с тоз кафка, от коледата насам, и още не мога да го свърша, много е труден! казал съм на жената да нареже ина по-сериозна салата, чи гулям зор ша е до де го изкарам, да им са ни види и мудерните автори, да им са ни види!
– ох, то и аз тряа да въра, щот пък и аз съм подпукал един – не ти е работа!
– а, кого, бе!?
– тоя, бе … томас ман, германеца! то не са едни вътрешни диалогизми, не са чудеса! … ама, ко да праш – няма как! тряа са чите! инак чиляк отвиква и после … от малко го хваща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *