eurobasket 2017

.

.
17.09.2017 г.
истанбул, турция
баскетбол, мъже
словения – сърбия 93 : 85
eurobasket-2017, финал
***
ако има спортно събитие, за което биха могли да се използват определения от рода на ‘шок’, ‘бомба’, ‘сензация’, ‘exclusive’ и подобни, то това със сигурност е финалът на ‘eurobasket-2017’! още една брилянтна страница от историята на европейския баскетбол беше затворена по блестящ начин в истанбул.
какъв финал само!? словения – сърбия! тотален исторически триумф на школата на бивша югославия! (каква беше таз школа, какво беше туй чудо!?)
словения е истински новият европейски шампион по баскетбол!
словения, с население от … 2 065 000!
2 065 000!? почти колкото софия!? нали (според някои упорити слухове) столицата ни вече била достигнала 2-та милиона!? това ще рече, че все едно и баскетболният ‘левски’ би могъл да стане европейски шампион!?
статистиката на словения? повече от впечатляваща! 9 мача, 9 победи!!! от началото до самият край!!! победи, между другото, над гърция, франция и действащия до 17.09.2017 г. шампион – испания! който не вярва, моля!
http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/Slovenia#|tab=schedules_and_results
то не е и много за вярване! и накрая, за десерт, най-сладкото – победа над сърбия на финала.
драгич, дончич, препелич, (именно клемен препелич в края на мача постави сърбите на колене, според скромното ни мнение) видмар и останалите нови европейски шампиони доказаха, че малките по територия могат да бъдат големи по дух. е, не всички и съвсем не винаги, но все пак случаят е наистина безпрецедентен.
при такова чудовищно неочаквано развитие на първенството, принципните намерения на редакцията да проследи по-отблизо представянето на няколко други отбора – германия, русия и турция, губи какъвто и да било смисъл и значение. за това просто:
поздравления и респект пред истински новите шампиони в европа!
за качеството на играта като цяло по време на първенството едва ли има нужда сухо да констатираме върховите нива във всички елементи – технически и тактически, отборни и индивидуални. перфектни изпълнения във всяка среща! уникален спектакъл, който навива достатъчно млади хора да търсят най-близкото игрище за да метнат някоя и друга ‘абсурдна’ тройка от центъра. това в бившите републики от югославия и … гърция, разбира се! из останалите балкански санджаци младите се навиват от малко по-други работи.
на фона на тоталното настъпление на глобалната простотия, едно от малкото неща, на които европа все още може да разчита като на малък спасителен остров на висока спортна етика и естетика са именно европейските първенства по баскетбол. ако и в българия някак си можехме да прихванем поне отчасти интереса към баскетбола на словения или литва, може би и бвп-то ни би могло да се изкачи малко по-нагоре в икономическите класации, … обаче, то пък, кой ще вършее и ще се поти свеотдайно из чалгаджийниците!? то не е една бела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *