eurobasket 2017 – пътят

.

EuroBasket_2017_logo

.
31.08.2016 г.
киев, украйна
баскетбол, мъже
украйна – българия 79 : 69
квалификация за eurobasket 2017
***
точно след една година приятелите на европейския баскетбол ще празнуват 40-то издание на един от най-представителните спортни форуми на стария континент. и този път домакини на първенството ще са четири държави – румъния, финландия, турция и израел.
дотук е лесната част, сега – по- … мъчителната: българското представяне.
за посветените в областта не е тайна колко е трудно да си точно баскетболен фен в българия. особено на националния ни отбор. за редакцията на saznc.com, обаче, непреодолими препятствия няма. ето – макар и с малко закъснение от четири дни (поради неотложни служебни ангажименти) признаваме очаквано нерадостния резултат от старта на похода ни към ‘eurobasket-2017’ – загуба като гости от украйна. без изненади. не, не се отказваме да видим изненада. в смисъл на наша победа. възможно е. срещу косово, евентуално. защото ние сме в една група с други три отбора, два от които от бивша югославия – словения и косово. третият е украйна. тя пък е от бившия ссср и от нея вече загубихме. тези отбори, макар да са все от бивши държави, имат добър настоящ баскет.
нашата задача е да заемем едно от 11-те свободни места за участие на финалите. там, на финалите, ще участват общо 24 отбора. 13 отбора се класират директно – 4-те страни домакини плюс първите 9 от предишното първенство.
въпросът за нас е да се промъкнем някак си до едно от тези 11 свободни места. вариантите за такава щастлива развръзка са два (2).
първи вариант – не много ясно как ставаме първи в квалификационата ни група.
(вероятност – 0, 018%)
втори вариант – с триста зора ставаме един от най-добрите четири отбора, класирали се на второ място сред седемте квалификационни групи (вероятност – 27, 18%)
не че въобще нямаме никакъв шанс. напротив – едни нищо и никакви две (2) победи срещу младата държава косово може и да са достатъчни. но все пак ще трябва да ги направим. някакси. та, до тогава, до мачовете с косово, можем да сме спокойни. кой знае какви изненади не се очакват. в смисъл, че …
***
03.09.2016 г.
ботевград
баскетбол, мъже
българия – словения 78 : 83
квалификация за eurobasket 2017
тези квалификации ще се изиграят за кратък период от 31.08.2016 до 17.09.2016 г. има – няма 20 дни. всичко ще стане набързо. доста бързо.
дано да не е като правилото за ‘бързата смърт’ в хокея.
п. п.
през последната част в един момент поведохме на словенците. е, само с една точка и съвсем за малко, но все от някъде трябва да се започне.
***
07.09.2016 г.
ботевград
баскетбол, мъже
българия – косово 105 : 84
квалификация за eurobasket 2017
най-после! +21 точки срещу отбор от бивша югославия, направо си е постижение от всякъде! ако ги бием още веднъж и ако измъкнем още една победа от другите, току-виж сме се оказали в непосредствена близост до … нашите любезни съседи на европейското догодина.
те, сърбите, догодина може пък да не са във форма и да ни бият само с десетина точки, което автоматически се превръща в наша победа! да, наша победа!
***
10.09.2016 г.
ботевград
баскетбол, мъже
българия – украйна 67 : 72
квалификация за eurobasket 2017
общо взето с последните секунди от този мач поредният опит за наш баскетболен пробив поприключи в рамките на очакваното.
има и добра новина – през по-голямата част от времето играхме съвсем равностойно, даже водехме в резултата. при малко повече настойчивост и късмет можеше и да вземем мача.
за тези, които не са имали възможност да го гледат: http://www.fiba.com/eurobasket/2017/qualifiers/1009/Bulgaria-Ukraine записът е от украинска телевизия, но ако някой може да посочи линк към аналог от ‘бнт hd’, ще бъдем много благодарни.
***
14.09.2016 г.
любляна, словения
баскетбол, мъже
словения – българия 85 : 63
квалификация за eurobasket 2017
коментар на saznc.com. maintenance. please wait …
няма много за коментар сякаш и българският път към ‘eurobasket 2017’ стигна до голямата крива круша. и до следващите квалификации. евентуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *