еnttäuschung

.

EB1

.
05.09.2013 г.
любляна, словения
баскетбол, мъже
германия – белгия 73 : 77
европейско първенство
***
европейското първенство по баскетбол в словения започна. започнаха и изненадите – някои големи други не толкова, но като цяло първите срещи се вписаха в рамките на предварителните очаквания. едно изключение прави победата на великобритания над израел, но нашето внимание е насочено и към представянето на германския отбор.
след неочакваната победа над франция вчера (04.09.2013 г.) днес германия леко се поизложи срещу белгия, след като показа слаба и не особено качествена игра. през цялото време белгийците водеха в резултата и едва в края техните съперници стигнаха до изравняване.
в тази решителна фаза обаче, немците вместо да разиграят неразгадаеми за противника комбинации или да демонстрират някакви индивидуални майсторски изпълнения, провалиха три последователни атаки и до голяма степен пропуснаха възможността да си осигурят участието във втория кръг на шампионата. достигнали все пак до продължение те отново не успяха да надделеят над непретенциозния белгийски тим, който заслужено се поздрави с победата.
разочаровани останаха всички, които очакваха от бундестима да продължи доброто начало и да внесе още колорит и разнообразие в европейския баскетбол. очакванията за наистина стойностни и висококачествени двубои остават към традиционните ‘велики сили’ на стария континент: испания, италия, сърбия, русия.
истинската изненада ще се окаже май финландия, която вчера набързо прегази турция, а преди няколко часа и съседите си от швеция. докъде ли ще стигнат финландците? какво ли са намислили? как успяват? дали да не изпратим някого в командировка до хелзинки?
***
06.09.2013 г.
любляна, словения
баскетбол, мъже
германия – украйна 83 : 88
европейско първенство
***
германия отпадна, почти безславно, от понататъшно участие на най-представителния европейски баскетболен форум. две победи (срещу франция и израел)  не се оказаха достатъчен актив за по-запомнящо се представяне. не че някой сериозно се съмнява в бъдещето на немския баскетбол, но засега откъм берлин не се очертава някаква сериозна заплаха за обичайно заподозрените лидери.
макар и по един твърде индиректен начин, тази подробност дава шанс на не толкова баскетболно изявени държави да си правят някакви илюзии за възможно участие на европейски баскетболни финали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *