brasil 2014

.

index

.
28.06.2014 г.
колумбия – уругвай 2 : 0 (осминафинал)
***
всяко световно първенство има своя най-як мач. много често това не е финалът. както тазгодишния юни. ‘мач номер-1’ от предишните първенства ‘германия-аржентина’ е изместен от централното място на бала. и двата отбора не са най-добрите изпълнители на бразилска самба.
други са главните, истинските фаворити, привличащи вниманието на публиката. тези, които могат да обърнат футбола в нещо много повече от нескопосано ритане на кожена топка по разчертани ливади. почти всяко първенство има и отбор, на който специалистите лепват определението ‘хит на сезона’ без да им мигне окото. всички искат да го видят и да го одумат както подобава. той задава ритъма, събужда тръпката. независимо от това дали ще стане световен шампион или не, той е пъпът на футболната вселена и това първенство е неговото първенство. играта му е красива като диамант, който всеки иска да носи, но като всяко самородно съкровище си остава недосегаема част от тайната на природата. тя е неустоимо привлекателна и приковава милиони пред малкия екран. те усещат магията, знаят, че не могат да устоят, и за 90 минути стават участници в тържеството за великия празника на играта.
***
08.07.2014 г.
бразилия – германия 1 : 7 (полуфинал)
***
след тази уникална и наистина историческа германска победа, считаме, че за нашите читатели ще бъде интересно да научат какви са отзивите в немската преса. за целта си позволихме да преведем тематичната статия по въпроса на може би най-авторитетния немски всекидневник ‘frankfurter allgemeine zeitung’ от неговия сайт faz.net.
http://www.faz.net/aktuell/sport/fussball-wm/deutsches-team/triumph-gegen-brasilien-unvorstellbar-unfassbar-unbegreiflich-13035462.html
триумф срещу бразилия
‘невъобразимо, необяснимо, непонятно’
четири попадения за шест минути: германия празнува футболното чудо от бело оризонте. докато обаче феновете търкат очи невярващи в случващото се на терена, сред играчите няма ‘никакво колебание, казва й. льов, отбора ще заиграе още по-добре.’
всичко беше толкова нереалистично, че понякога не знаеха как точно да се радват. при това отпразнуваха триумф, който до сега не се е случвал в историята на немския футбол.
7 : 1 срещу бразилия на полуфинал на световно първенство в бразилия: необяснимо.
7 : 1 срещу петкратния световен шампион в бело оризонте: невъобразимо.
7 : 1 срещу фаворита на естадио минейро: непонятно.
още по-хубаво: сега от маракана на немският национален отбор му маха с ръка четвъртата световна титла (след 1954, 1974 и 1990) и го кани да влезе в дуел с победителя от втория полуфинал, тази сряда, между аржентина и холандия. това е мечтаната цел, върху която представителите на немския футболен съюз бяха фокусирани още от самото начало на този турнир.
вчера те още веднъж горещо се препоръчаха за коронацията си. повели в резултата чрез ранния гол на томас мюлер, завършиха своето произведение на изкуството за 11 минути, и след това успяха да отбележат още четири за шест минути – чрез клозе, който при червъртото си участие на сп, с общо 16-те си гола на световни финали разжалва гледащия невярващо бразилец роналдо като рекордьор, чрез превъзходния тони крос, и почти толкова силния кедира: една мечта, която никой не смееше да мечтае. (б. пр. тафталогията от автора)
тъкмо и от респект към един голям съперник, който този път се показа малък както никога, професионалистите от бундеслигата, премиър лийг и примера дивизион, при 5 : 0 до почивката се радваха по скоро сдържано отколкото разпуснато, а резултата се покачи на 7 : 0 чрез двата гола на шурле. бразилците отбеляза чрез оскар, който беше на ред за 7 : 1.
нищо не можеше да утеши плачещите и угнетени бразилци. изваденият на почивката от игра заради контузия хумелс описва момента при 4 : 0 така: ‘помислих си: това не е за вярване. после, когато цялата резервна скамейка излезе на терена изглеждаше сякаш съдията е свирил края на мача.’
освирквания за бразилците
всъщност страданията на бразилците продължаваха и продължаваха. когато всичко най-накрая свърши и най-резултатният полуфинал в историята на световните първенства беше фиксиран, всички задръжки у тях рухнаха. някои навикваха и освиркваха с всичка сила отбора си, други горчиво плачеха. като вратаря оскар, когото неигралият капитан силва взе в ръцете си и в продължение на минути утешава. други, като играещия в бундеслигата данте, бяха успокоявани от техните немски приятели, и най-много от томас мюлер, който още веднъж се показа като истински спортсмен.
след мача мюлер намери и точните думи, когато описа чувствата си при вида на ужасените и дълбоко засегнати на чест южноамериканци: ‘всъщност бразилците не заслужаваха такава игра и резултат, защото на терена имаше големи играчи.’ на тях обаче им се искаше да се заровят някъде – толкова ужасна беше вечерта за тях.
за първи път от 1975 г. бразилия загуби мач, който трябваше задължително да спечели. и то как! във вторник бе развенчана една футболна супер сила, която не можа да се справи с главната роля на световното пред собствена публика. ‘съжаление във футбола няма, но съчувствие човек винаги има’ каза капитана филип лам. ‘от 2006 знам, колко е жалко когато загубиш полуфинал в собствената си страна.’
тогава германия загуби с 0 : 2 на полуфинала в дортмунд от италия след продължения, а треньор на скуадрата беше юрген клинсман. този път обаче нещата бяха по-лоши, много по-лоши. докато бразилците могат да вземат ‘утешителната награда’ в мач срещу загубилия от срещата аржентина – холандия, германците се радват на участието си на големия финал. те вече са фаворити след потресаващия успех срещу бразилия, но никой от играчите не е изпаднал в еуфория и никой не е станал самомнителен по тази причина. хумелс например, предупреди в противовес на настоящата ситуация, че ‘никак няма да ние лесно в предстоящия напрегнат мач, както би могло да ни се стори.’
***
в допълнение бихме искали да признаем прибързаното ни заключение от преди няколко дни, направено след мача колумбия – уругвай, в смисъл, че едва ли на това сп ще видим нещо по-добро. тази грешна прогноза влиза с огромна отрицателна тежест като стойност в пророческия баланс на този, който я е направил, и още веднъж потвърждава старата истина, че футболът в повечето случаи си остава непредвидима игра, с изключение на случаите, когато по определени банкови сметки се появяват определени суми в подкрепа на някакъв точно определен резултат.
в бъдеще редакцията ще се стремим да не обявява прибързано оттеглянето на стойностния и качествен футбол от едно сп, преди да е даден и последния съдийски сигнал на последния мач, честна пионерска!
от друга страна, ако след всяка наша прибързана прогноза ставаме свидетели на такива исторически спортни събития, може би си струва да се замислим, дали пък не би било по-добре, ако пренебрегнем личния си интерес и продължим да грешим в полза на развитието на световния футбол?
***
10.07.2014 г.
още отзиви
поради огромния интерес към историческата победа на немският национален отбор на полуфинала срещу бразилия, saznc.com, предлага на редовните си читателите още една статия, описваща еуфоричните настроенията в германия след невероятния успех на бундестима със 7 : 1.
този път, материалът е от ‘süddeutschezeitung’.
http://www.sueddeutsche.de/sport/halbfinal-sieg-gegen-brasilien-siebeneins-ist-das-wirklich-wahr-1.2037750
09.07.2014 г.
истина ли е това?
резултатът 7 : 1, естествено, ще се помни с поколения наред. ще бъде задаван, разбира се, и въпросът: ‘къде бяхте вие по време на онова мюлер-клозе-крос-крос-кедира-полувреме?’ така, както при много хора на възраст, и до днес една важна тема е, къде са били те, когато човекът кацнал на луната. случилото се във вторник между 22 и 22.45 ч., беше нещо подобно на кацане на друга планета: ‘вярно ли е това?’
канарено жълтите същества са от планетата бело оризонте, и за тях се знае, че са властелините на футболната игра.
във всеки случай, бразилците вече имат пет звезди, по една за всяка световна титла. германците до момента имат три, зашити в емблемите на фланелките. четвъртата е резервирана за събота (12.07.2014 г. б. пр.), в рио.
‘включили сте телевизора чак на полувремето? лош късмет.’
повече никой не би трябвало да прави грешката да включва тв-то си едва на полувремето, както правят мнозина, когато гледат футбол, понеже през първото полувреме, така ли иначе, нищо не се решавало. който идва късно, който не е видял мюлер-клозе-крос-крос-кедира-полувремето, не би могъл да повярва какво е изписано горе в ляво на екрана. нещо като грешка, която трябва да бъде разгадана: ‘bra 0-5 ger’
на първо четене, всеки опит за обяснение е напразен. резултатът е сбор от безброй фактори: бразилците, естествено бяха шокирани от отсъствието на неймар, загуба, продиктувана от спукване на гръбначен прешлен. естествено, на германците помогна и това, че в тази среща не им се наложи да играят в жегата по обяд. сигурно е също така, че бразилците не бяха правилно подредени при 0 : 1, след което всичко рухна. и със сигурност беше правилно, че бундес-треньорът избра същото подреждане, което не се разтопи в жегата на рио де жанейро срещу франция. победата беше майсторска творба на льов. в неделя, той може само да надхвърли себе си.
***
12.07.2014 г.
прогноза
без да претендираме за някаква изключителност, ще си позволим да споделим обзелото ни след победата на бундестима предчувствие, че новият световен шампион по футбол ще се казва германия. при това, почти сме уверени, че и на финала успехът им ще бъде също категоричен, и до продължения или дузпи няма да се стигне. в случая въпроситe по-скоро са: с каква разлика ще спечелят, и дали няма да станем свидетели на най-резултатния финал в историята на първенствата?
***
13.07.2014 г.
финалът
германия – аржентина 1 : 0
на всеки четири години най-големият, най-важният спор, въпросът на всички въпроси, ключовата битка, мачът на всички мачове, или иначе казано, истината за световния футбол: ‘германия – аржентина’, намира своя отговор. по един или друг начин. днес той е на немски. glückwunsch!
това беше, може би, най-трудният мач за германия на световното първенство. не само поради факта, че очакванията към тях бяха да спечелят едва ли не безпроблемно след разгрома над бразилия, но и заради огромното напрежение, което легна върху плещите им. напрежение от очакването за почти задължителна победа. никак не са много отборите, способни да запазят самообладание и хладнокръвие в такива решаващи моменти. точно това е и едно от най-големите достойнства на бундестима. ако се вгледаме по-внимателно в начина, по който марио гьотце отбеляза победното попадение, няма начин да не признаем, че именно самообладанието е това, което в повечето случаи помага на германците да реализират потенциала си в максимална степен.
за аржентина остана разочарованието от пропуснатите възможности. особено тази, която се откри пред симпатичния младеж с тънката, елегантна опашчица, запомняща се веднага. точно както ще се запомни и уникалният пропуск, който направи. излязъл сам срещу вратаря ноер, паласио вместо просто да чукне кълбото по някакъв елементарен начин в мрежата, взе че го изрита високо в аут!? как да си обясним такова изпълнение от основен играч не на кой да е отбор, а на интер? италианското първенство е едно от най-силните в света. и въпреки това – такова изпълнение! на финал на световно първенство! какво да кажем тогава за играта на футболистите от нашата а група? имаме ли право да ги упрекваме, че не играят достатъчно добре? след това изпълнение на паласио, те имат сериозно оправдание дори и за най-необяснимите си отигравания. щом футболист от такъв ранг прави такива пропуски, какво остава за тях? така че с чиста съвест можем да си гледаме нашето първенство и въобще да не се кахърим, че нивото на футбола било ниско. пък някой ден току-виж отново сме се класирали за някое световно. е, може да не е точно по футбол, но на този свят има и други спортове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *