шпигел: какво я интересуват меркел критиците

.

Winterklausur der CSU-Landtagsfraktion - Fortsetzung

.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/angela-merkel-bei-der-csu-in-kreuth-die-standhafte-a-1073051.html
все по-криволичещият дискурс на висящият като воденичен камък проблем с бежанците в германия, направи интересен завой вчера, чрез личното и екслузивно участие на канцлерката меркел при закритото партийно заседание на ръководството на коалиционния партньор на управляващите от христиансоциалния съюз във вилбад кройт, горна бавария.
както става ясно от публикацията, в безспорно авторитетното немско издание ‘шпигел’, въпреки цветята и усмивките при посрещането, едва ли някой от ръководството на баварските консерватори все още вярва в курса, следван от меркел по отношение на бежанците. пак на същото това място, преди две седмици, тя помолила депутатите от хсс да и дадат време за да развие плана си за разрешаване на проблема на международно ниво.
(интересно дали едно такова изявлениене би могло да се изтълкува като индиректно признание за неспособност за самостоятелно решение? най-влиятелната, за пет поредни години, жена в света не може да накара далеч по-невлиятелни фигури в югоизточна европа и азия да спрат бежанците!? б. а.)
депутатите от хсс, обаче, съвсем непочтително и в пълен разрез с оптимизма на преобладаващите обществени нагласи, били на мнение, че поставянето на немския проблем на международно ниво едва ли би било достатъчно, и че без мерки на национално равнище решаването му било невъзможно.
тези мерки включвали промени в досегашната политика като:
  – определяне на таван за максимално допустим брой получили убежище
  – по-стриктен контрол по границите на германия.
от своя страна планът на меркел в общи линии съдържал три основни момента за следващите няколко седмици:
1. междуправителствени консултации с турция утре, петък, 22.01.2016 г.
а видим какви ще са резултатите този път! току-виж ердоган взел наистина ‘присърце’ това, що му вели канцлерот.  б. а.)
2. донорската конференция в лондон в началото на февруари, на която щели да се обсъждат мерки за подобряване на положението на бежанците в турция, ливан и йордания.
(нова донорска конференция!? каква изненада! има ли някой, който още да не е разбрал, че проблемите в близкия изток и в останалия свят ще се решат само с помощта на донорски конференции? въпросът е риторичен. б. а.)
3. срещата на съвета на ес в средата на февруари.
(тука вече проблемите нямат никакъв шанс, и можем да сме спокойни! б. а.)
меркел търпеливо изслушала разочарованите социал-християни и към 20.30 ч. си казала ‘довиждане’ с любезните домакини, които все още били склонни да й дадат допълнително време за да промени политиката си, но, така или иначе, принципните различия останавали.
допълнителни количества вода в мелницата на противниците на меркел наля вчера и австрийското правителство, което реши да въведе квоти за търсещите убежище. те трябвало да възлизат до 1.5% спрямо броя на цялото население на страната. както виждаме, обаче, самата канцлерка засега не е особено впечатлена и изненадващо запазва спокойно състояние на духа, съвсем според очакванията към една автентична и многократна носителка на званието ‘най-влиятелна жена в света’. поне до следващия епизод от сериала ‘арабски нощи в кьолн’.
***
22.01.2016 г.
512
… и така точка първа от action-плана на г-жа меркел е … успешно изпълнена. турският премиер и част от министрите му бяха надлежно посрещнати, с военни почести зачетени и на работен обяд и съвместно заседание асоциирани. като резултат от целия ихтибар, стана ясно, че 3-те млд. евраци, къде ги беха обещале на турция още ги нема, ама до 18-ти февруари плановете за подобряване живота на двата и половина милиона сирийски бежанци в турция ще бъдат дефинирани. (то това да се дефинират планове за подобряване на нечий живот хич, ама хич, не е проста работа, както може да се стори на някого!)
освен това, давутоглу увери присъстващите на пресконференцията дадена по този повод, че нито германия, нито турция са сами в тази необичайна ситуация, а съвсем дружески вървят ‘ръка за ръка’. последва обща снимка за спомен и в късния следобед турската делегация отпътува от страната. така че – до следващата точка!
всъщност, като се позамисли човек, дори и всичките 2,5 млн сирийци от турция да емигрират в германия, общото им число едва ли ще надхвърли 4 млн. както и да го разглеждаме, в крайна сметка, поне за следващите 10 – 15 години, някаква сериозна опасност за германия, респ. за ес, от този факт едва ли може да произлезе, като вземем предвид общото население на германия, възлизащо на приблизително 84 млн. души. дори към сирийците да прибавим и още 1 млн. имигранти от др. страни от близкия изток.
поне за сега. може би.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *