шок ! шок ! шок ! exclusive ! казньов и де мециер на о. лесбос ! л и ч н о !

.

Казньов

.
извънредно издание ! ! !
висше административно нашествие в европейския югоизток ! ! !
http://www.euronews.com/2016/02/04/lesbos-migrant-hotspot-begins-processing-asylum-seekers/
коледа отдавна мина и замина и точно когато вече на никого дори през ум не му минава нито за любвеобвилната снежанка, или пък още по-малко за придирчивия дядо коледа, чудеса като из ведро започнаха да се изливат връз изтерзаните глави на жителите на митичния гръцки остров лесбос:
министрите на вътрешните работи на германия и франция, т. де мециер и б. казньов, се озоваха, по не много ясно какъв начин, на извънредно посещение в гърция, в чиято програма фигурира една почти немислима доскоро точка – посещение на о. лесбос и запознаване на място с проблемите и обстановката около несекващия поток от бежанци и имигранти. (всъщност, по непотвърдени слухове изглежда, че, все пак, чак на самия лесбос, се е престрашил да стъпи само казньов, докато немският му колега се е ограничил в рамките на домакинското гостоприемство в столицата атина.)
с този чудовищно, за администратори от такъв висш европейски ранг, великодушно-снизходителен акт на съпричастност с обикновените обитатели на тази категорично и по периферному непълноценна екзоурбанистична територия, френският вътрешен министър записа името си в историческите хроники като първият държавен служител на такава позиция, ощастливил с височайшето си присъствие не най-представителната част от европейската география.
оказва се, обаче, че не само бедите могат да връхлитат групово и изневиделица, а и на чудесата не им бил съвсем чужд този табиет. другото чудо невидено, се случило също толкова внезапно, когато единият от двамата министри прознесъл думичките ‘външни граници на ес’ и ‘турско крайбрежие’. (оказва се, уважаеми читатели, че бежанците и мигрантите идвали от там, ако не знаете, де! или не сте разбрали). не стига това, а германският вътрешен министър май е споменал и нещо в смисъл, че не било изключено германия да изпрати … кораби в помощ на гръцката брегова охрана, с цел предотвратяване на всякакъв вид незаконно преминаване на гръцка, респк. европейска територия! тук немислимото надхвърля всякакви човешки представи, само при мисълта, че висш германски администратор не просто преоткрива съществуването на такъв вид машини като корабите, но и отива още по-далеч достигайки до мисълта за една възможна тяхна употреба при охраната на морски граници!!! вярно е! за да си министър се изисква необикновено голям интелектуален потенциал!
вярно е и друго. след като, така или иначе, бежанците и имигрантите не се задържат и не остават единствено и само в германия, а щъкат свободно из целия ес, както им душа сака, защо и другите страни да не изпратят кораби в помощ на гърция за да охранява морската си граница с турция!? да, наистина! защо не? и то не по 2 (два) кораба, а само по един! един от финландия, по един от прибалтийските републики, един от швеция, един от дания, един от норвегия, един от холандия, един от германия, един от франция, един от испания, един от португалия, един от италия, един от малта и като прибавим и три гръцки, колко станаха? 17?
ами със 17 (седемнадесет) достатъчно водонепропускваеми кораба дългото и изключително трудно за опазване турско крайбрежие може и да се окаже не чак толкова дълго и трудно за опазване, май!? особено ако към 17-те европейски корабоплавателни съда прибавим и трите турски, които, както подозираме също биха могли да се включат в охраната на собствените си морски граници! при желание, разбира се! а иначе – не! иначе могат да си стоят ей така, дрейфуващи, от време на време да припалват и да изгарят заплануваните по бюджет количества нафта и да си се готват за нещо си там … еди какво си … някакво, дето само те си го знаят.
ако се върнем на сензационното по характера си и силно делово по целта си посещение на мециер и казньов, трябва да подчертаем дебело, че чудесата не свършили и до тук, а продължили да изскачат като научни формулировки от устата на черната патка и мазис в праймтайма на високо национално-отговорни телевизии! двамата европейски министри не само че нееднократно произнесли горепосочените лексеми, но и започнали да разкриват пред невярващите на ушите си журналисти, как трябвало по възможно най-бързия начин да се изградят ‘горещи точки’ за прием и регистрация на новодошлите. след като изслушал с внимание оплакванията на някои местни и външни за гърция доброволчески и неправителствени организации, оказващи помощ на нуждаещите се, министър казньов приключил посещението с чувството на дълбоко удовлетворение от изпълнения дълг и може би се присъединил към немския си колега. а може и да не е.
това обаче, далеч не е всичко от яростната западноевропейска министерска атака срещу проблемите на европейския югоизток! на северния фронт в неравната битка се включва още един немски министър – михаел рот, с ресор европейски въпроси. той е решил да провери как вървят работите с митичната съдебна реформа в скъпата ни татковина и донякъде логично за целта се среща с министъра по координация на европейските политики и институционалните въпроси, наблюдаващ работата на външното, вътрешното, правосъдното и министерството на отбраната, и като допълнителна екстра координиращ дейността на държавните агенции за метрологичен и технически надзор, за българите в чужбина и за бежанците, на държавна агенция ‘технически операции’, на агенцията за ядрено регулиране, патентното ведомство и центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.
срещата на г-н рот наистина е с правилния човек, с една малка подробност – не съвсем подходящото време. от вчера г-жа кунева заема не по-малко отговорния пост на образователен министър! поради изчерпване на дневния ред по предишната й длъжност, естествено! от информацията и съобщенията в медиите по темата, не става ясно дали по време на разговора е направена някаква … равносметка за постигнатото в доскоро подопечния на г-жа кунева сектор. от изявлението на г-н рот след срещата с нея, става ясно, че трябва да се направи още много, но напредък има!
за да допълним окончателно нерадостното бъдеще на корупцията в българия, ще добавим и заявлението на г-жа захариева, че, все пак, щял да бъде намерен начин прокуратурата да се отчита. както става ясно, рано или късно, корупцията у нас ще бъде ликвидирана и окончателно изкоренена! това е много хубава новина! още по-важното е, че няма да е благодарение на христо иванов, пък!
***
20.45 ч. бг-време
днес новините за екстремно повишен интерес на западноевропейските ни партньори към скромните геополитически измерения на непретенциозното ни кътче в ес наистина придобиват шокиращи измерения. оказва се, че и австрия не е съвсем безразлична към случващото се, този път, у нашите любезни съседи македонците и сърбите.
ако се доверим на съобщенията в един от най-достоверните информационни източници в германия, а нямаме никакви сериозни основания за обратното, трябва да обобщим, че с цел намаляване на бежанския и имигрантския поток, сред някои правителствени среди на алпийската република, сериозно се обмисляло, в краен случай, изпращането на части от … австрийската армия!
http://www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-oesterreich-will-notfalls-soldaten-auf-den-balkan-schicken-a-1075965.html
сочената от десетилетия държава като пример за миролюбив неутралитет и спокойно съжителство с всичките си съседи обмисля изпращане на военни части в сърбия! не бяха ли точно сръбско-австрийските отношения повод за едно изключително неприятно събитие, известно в историята като … първа световна война!? да, наистина, сега не сме юни 1914-та, но аналогията и асоциациите са едновременно неизбежни и интересни.
най-интересен в този смисъл бил австрийският външен министър, който на провеждащата се днес в амстердам среща на външните и военните министри на ес, заявил, че ако гърция не желае да приеме военна подкрепа от ес за да редуцира бежанския приток, то имало страни на балканите, (македония и сърбия), които изразили съгласие да приемат такава.
какви времена, какви обрати! добре че навремето, докато ние със задружни усилия градяхме комунизама, тито снизходи и разреши на сърбите и македонците да превиват гръб за капиталистически марки, шилинги и франкове на запад, та сега любезните ни съседи да не се гледат на кръв с австрийци, германци и швейцарци и да палят война след война!
то, те пак я запалиха, ама нейсе – каквото било, било! пък и тези съвместни сръбско-австрийски гранични патрули до македонската бразда ще са наистина любопитна гледка! едно черпене ще падне, едни чанти с шишета има да се разнасят, едни ракиени мостри има да се дегустират, едни плескавици да се консумират … едно съвместно … опазване има да се отслужи! за чудо и приказ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *