eurobasket 2015 – чудесата продължават

.
EuroBasket_2015_logo
.
08.09.2015 г.
берлин, германия
еurobasket 2015
сърбия – исландия 93 : 64
***
в тихото и безметежно ежедневие на българския баскетбол чудеса не се случват нито по коледа, нито по великден, а дори и мазис да си го пожелае едва ли е реалистично да се очаква, че нещо радикално ще се промени в следващото десетилетие, но в западна посока, съвсем недалеч от софия, пишат едни от най-великите си и баскетболни, и спортни, и национални, и каквито се сетите още, златни страници.
след като вчера сърбите успяха да минат през ‘иглени уши’ и отърваха кожата срещу домакините, измъквайки им победата само с две точки, днес нашите любезни съседи изнесоха един открит урок на исландия, провеждайки една почти разтоварваща тренировка.
с тези три (!!!) последователни (!!!) победи, груповата фаза за плавите е минало и те могат да си позволят всякакви експерименти в оставащите два мача с италия и турция. например обиграване на резервния състав. по този начин ще запазят и повече сили за предстоящите срещи в директните елиминации. а там, най-вероятно, ще им се наложи да покажат какво могат срещу един друг отбор, който също се е развихрил не по-малко атрактивно (също с три победи от три срещи досега) и ги очаква на финалната фаза на турнира в лил.
в това време българският баскетбол гледа първенството по телевизията и се готви за следващото издание, отчитайки силните и слабите страни на участниците и разработвайки подробни тактически планове за по-успешно представяне. най-вероятно, … надяваме се.
***
09.09.2015 г.
берлин, германия
еurobasket 2015
турция – сърбия 72 : 91
нас – лъжа, вас – истина, обаче няма как да не признаем, че прогнозите ни за отпадане на сърбия още в груповата фаза на първенството се провалиха с гръм и трясък. сърбите не само се оказаха конкурентноспособни, но и прегазиха повечето от съперниците си като луда крава теле! като наше възможно оправдание, можем само да изтъкнем факта на крайно необичайното разпределение на силите в европейския баскетбол. бивша югославия продължава да къса нервите и да вади с памук душата на големите в този, може би най-атрактивен от всички колективни спортове. това е леко мистериозното положение в европейския баскетбол за сега, което дори самата баба манга трудно би могла да обясни.
***
10.09.2015 г.
берлин, германия
еurobasket 2015
сърбия – италия 101 : 82
италия! италия загуби от сърбия на баскет! италия с цялото й професионално първенство, не знам си колко пъти по-многобройно население, по-добра и спортна, и всякаква инфраструктура и какво ли още не ‘по’! загуби, и то с 20 точки! все едно сърбия цъфти и връзва, а италианците кретат някъде на опашката на европа.
пет мача в групата, пет победи за сърбия!!! ако преди столетия нашите прапрабаби са раждали по къра, сръбските най-вероятно са раждали по баскетболни игрища! както става ясно, франция, май, ще е единственият сериозен съперник на  плавите. или, може би, все пак испания. никак не е изключено, във фазата на директните елиминации да станем свидетели на ‘изненади’. например, именно от страна на сърбия. победа срещу испания в групата, но на осминафинала … изненада!
по-сериозната надежда на противниците им, може би, е, че отборът не изглежда толкова добре когато в игра не е вездесъщият милош теодосич. диригентът на сръбския успех танцува с топката оригинална и неподражаема ламбада под възхитените погледи на противниковите гардове, а зрителите неминуемо ги обхваща усещането, че и от дивана да я хвърли, пак ще наниже някоя тройка.
***
други интересни стечения на обстоятелствата
русия, за разлика от подопечният си православен съюзник ( с леки футболни изключения, тип недоразумение, на ниво национални отбори ) сърбия, е на точно обратния полюс. пет срещи – пет загуби и предсрочно отпътуване за родината. може би най-слабото представяне на сборная на европейско първенство в историята й.
домакините от германия, въпреки мощната подкрепа на публиката,  не успяха да стигнат до задължителната победа над испания за да продължат. но колцина биха могли да се похвалят с победа срещу звездите на барселона и реал мадрид? въпреки това, като цяло, представянето им бе доста под предварителните очаквания, от пет срещи четири загуби и само една победа, и то срещу исландия! със сигурност апетитите и амбициите са били за нещо далеч по-сериозно. но рано или късно германия ще се превърне в един от основните фактори и в европейския, и в световния баскетбол. такава е логиката на германското баскетболно развитие, последният драматичен мач срещу фаворита, испания, го показа ясно. пък и да се кахърим за германия едва ли е най-точния подход при този мощен приток на човешки ресурс към настоящия исторически момент, а и покрай футбола им, там има в какво да намерят разтуха.
***
13.09.2015 г.
лил, франция
еurobasket 2015
сърбия – финландия 94 : 81 (осминафинал)
ни мой да биде!!! ово йе невероватно, ово йе стандарт!!! шест поредни победи от шест двубоя!!! смяната на страната домакин, на залата, на публиката и на цялостната атмосфера за финалния етап на първенството не оказа никакво неблагоприятно въздействие върху играчите на ‘репрезентацията’! удивителна психическа устойчивост и вътрешен баланс! по всичко изглежда, че в сърбия баскетбола е любимият спорт на народа. … но и тениса май … джокович, анна иванович, елена янкович … за водната топка и хандбала им по-добре изобщо да не отваряме дума … напоследък и в леката атлетика се класират пред нас … една сал художествената гимнастика ни остана за утеха, но и там златните медали все по-трудно намират пътя към софия, да му се не види!
***
16.09.2015 г.
лил, франция
еurobasket 2015
сърбия – чехия 89 : 75 (четвъртфинал)
няма по-подходящо въплъщение на метафората ‘пъпът му е хвърлен в баскетболната зала’, от сърбите. чехите се беа наточиле за те тоа мач – спесиално. ма връло яко! оти они со плавите си я имаю закачката йош коги чеите беа чехословаци и го играа баскетболо върло добро, и току се беа втори или трети на врупейските. и неска се напъваа, напъваа и за малко да сколасат, ма не можеа да го овардат оня брадатио, со портретите по ръците. скачаа, фърляа, ко што можеа напраиа, ма не стана! и те така, сръбията опет ке игра на полуфинало. тамка ке се сборат со литовците. они, литовците, исто тако су малечок народ, ама го играт баскето по-арно от големите дръжаве! та, там веке, ке видат зор сръбите!
***
18.09.2015 г.
лил, франция
еurobasket 2015
сърбия – литва 64 : 67 (полуфинал)
ами, те това беше! до тук беха сърбите!
обаче какво представяне, какво участие – осем (8) срещи, седем (7) победи!!! сега на мача за третото място могат да ги направят осем … победите. но и да не ги направят, четвърто място на европейско първенство по баскетбол при мъжете … ние можем само да си мечтаем, и да въздишаме зяпнали талавизорите. за сърбите – поздравления и нова слава, за нас … надежди за бъдещето. да, бъдещето на европейският баскетбол се върти … пардон, ще се върти около българския национален отбор. като главно действащо лице. в 1522 сезон на ‘star trek’ или ‘star wars’!
***
финалът се оформи между испания и литва.
библейският мит твърди, че давид победил голиат. сега не сме най-митологичното време, но не е изключено литовците да са се запознали по-отблизо с темата. не е ясно само като какви точно прашки ще извадят балтийците, но че ще има юнашки замятания е повече от сигурно. ние пък сме си рахат, щот нашта прашка съвсем скоро ще се захване да повдигне … родния баскет поне на европейско ниво. ‘на ниво!’

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *