синя тъга

.

61200448

.
18.08.2013 г.
литекс – левски 1 : 1
***
от дълго време насам най-яркият цвят на футболната тъга у нас е синият. днешното ‘дерби’ затвърди още повече това не особено приятно впечатление.
още във втората минута генков не пропусна да си опита късмета и се сгромоляса в наказателното поле, но не успя да трогне реферите.
футболистите на ‘литекс’ никак не бяха склонни да изостават от противника и на бърза ръка демонстрираха няколко ‘умели изпълнения’. неточността на техните удари, обаче, беше от такъв мащаб, че най-естественият въпрос по този повод е, дали пък не виждат футболна топка за първи път и не са съвсем сигурни какво трябва да правят с нея. но това е малко вероятно, защото съществуват основателни съмнения, че месечните им възнаграждения възлизат на суми, далеч надхвърлящи заплатата на министър-председателя.
следващият въпрос, който неизбежно, и като че ли от само себе си изниква, е ‘не е ли по-разумно да се даде възможност на няколко обикновени фена да се опитат да изиграят поне едно полувреме вместо професоналистите?’ може би резултатът няма да е толкова лош, а ще бъдат спестени и сериозни разходи на клуба.
интересното обаче е, че и други въпроси продължават да ни измъчват.
например: ‘как е възможно да се занимаваш с футбол от 15 години, да си професионален играч от 5, да тренираш всеки ден под ръководството на специално назначени хора, наречени треньори, да имаш тв с висока разделителна способност, на който ясно да се вижда как играят футбол най-добрите, и въпреки всичко да не можеш да уцелиш правоъгълник с размери 7.32 x 2.44 m поне веднъж седмично?’
това наистина не всеки го може. вероятно тази е причината на футболистите да им плащат толкова много. един обикновен средностатистически гражданин, все пак, би стрелял в рамките на вратата. да, но не и професионален футболист. такива са горе-долу впечатленията ни от първото полувреме.
през второто нещата леко се промениха, но останаха далеч от качеството на предишните двубои между двата отбора. и тук, в един момент се запитахме, а колко струва голов пас с пета? оранжевите бързо се реабилитираха с такова изпълнение, завършило с попадение. и това беше единственото смислено нещо до края.
в 64-тата минута родригес центрира отлично, но генков вместо да удари поне греда, извади топката в тъч.
в 67-мата загорчич подкани играчите си да се движат по терена по-бързо. и беше прав, но забрави, че не е траньор на ‘барселона’.
през последните 20 минути ‘левски’ се отбраняваше ‘умело’ от ‘тоталния’ натиск на ловчанлии, а в 76-та мачът беше толкова динамичен и двуостър, че дори се стигна до контраатака на ‘литекс’.
в 78-та родригес овладя една висока топка толкова ‘професионално, че предизвика смях у публиката. йоканович употреби почти целия си лексикален запас, но възпитаниците му така и не го разбраха докрай, а в петминутното продължение пред вратата на ‘левски’ видяхме кое от кое по-нелепи отигравания.
в края ще си позволим да направим една прогноза, припомняйки си слабия’ мач славия – локо сф. най-вероятно ‘белите’ в края на сезона, не само ще са в по-добра форма от ‘сините’, но и по-напред в класирането.
дано новия отбор, който ‘левски’ гради в момента да се доокомплектова по-бързо и на ‘герена’ отново да посрещнем ‘барселона’, а новият мариян огнянов да бележи гол след гол!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *