челен опит

.

2015_UEFA_European_Under-21_Championship

.
19.11.2013 г.
горни милановац, сърбия
футбол, младежи (21)
сърбия – италия 1 : 0
квалификация за euro u21 2015
***
последното нещо на този свят, което бихме желали да ни се случи, е да ни обявят за сърбомани, но … когато фактите говорят …
днешната победа на сръбските младежи не над кого да е, а над италия … на футбол!? ни хвърля в изумление, и ни кара да си задаваме въпроси относно нивото на собствения ни интелект, защото колкото и да се опитваме да си обясним сръбските спортни успехи с помощта на някаква логика – не успяваме.
откъде и как, за бога, сърбите могат да изградят не просто конкурентноспособен отбор на средно европейско ниво, а дори да победят италия, и да са на второ място в групата си?
ако към днешната футболна победа прибавим и участието им на финала за купата ‘дейвис’, картинката става още по-необяснима и загадъчна.
без да са член на ес и нато, без европейски субсидии за инфраструктурата им, без директен достъп до единния европейски пазар, преживели натовски бомбардировки и икономическо ембарго, с постоянно намаляваща територия, сърбите би трябвало, по законите на съвременната психологическа мисъл, да са изпаднали в тотална и непреодолима социална и личностна депресия, която да дава като резултат повишаване броя на самоубийствата, например.
какво виждаме вместо това? сърбите си развяват байрака по терените из целия свят, и когато става въпрос за спорт, глобалната икономическа криза като че ли не се отнася за тях. те, като че ли не са от тази планета!
изглежда, че за разгадаването на сръбския спортен феномен, ще трябва да се обособи нов дял в науката, който да намери ключа към тайната на нашите западни съседи. 
 
    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *