световно злато

.

photo_verybig_1553390

все още има надежда.
ако в навечерието на празника на българската писменост, поводите за радост на културния фронт са трудно откриваеми, дори за електронните микроскопи в бан, българският спорт, все пак, ни дава някаква възможност отчасти да позапълним резервоарите си от национална гордост.
съвсем в духа на древната мъдрост, че където е текло, пак ще тече, националният ансамбъл на българия по художествена гимнастика спечели златните медали в турнира за световната купа в ташкент, от многобоя, и добави още златни страници към историята на българското художествено наследство. едва ли ще прозвучи особено оригинално, но с този световен успех се потвърждава аксиомата, че художествената гимнастика, в изконната си генеалогия, е до голяма степен българско изобретение и на български тя, в повечето случаи, е много по-художествена от тази в другите страни.
освен гимнастичките от ансамбъла специални поздравления заслужава и тяхната треньорка – ина ананиева, която се доближи с още една лъвска крачка до трона на нешка робева, а работата й с ансамбъла е оригинален ключ към цяла национална галерия с прекрасни картини на женската чувствителност.
а. асенов