рио 2016

.

2016-08-01-1470024501-2875993-RioOlympics

.
11.08.2016 г.
съвсем накратко и в телеграфен стил ситуираме една непретенциозна публикация, посветена и на случващото се на олимпийските игри в рио, не за да величаем излишно самите игри или техните високо благородни принципи, а по-скоро от привързаност към някои спортове и отбори.
най-вероятно тя ще бъде обновявана с кратки коментари на по-интересните събития, които за по-голяма компактност и удобство ще останат в скромните й рамки.
редовните ни читатели вече се досещат кой спорт и кои отбори ще бъдат в центъра на вниманието ни. точно – сръбският и литовският баскетбол!
до днес (11.08.2016 г.) баскетболната сензация на века върви доста ‘необичайно’ и в пълен контраст с представянето си на euro 2015 във франция, когато мачкаха съперниците си наред чак до полуфинала и накрая заеха недостижимото за нас 4-то място.
та, за сега сърбите имат една победа (срещу венецуела) и две загуби (срещу австралия и франция, особено драматична). но на 13.08.2016 г. им предстои среща с отбора на сащ и там очакваме да си наваксат без особени проблеми.
другата източноевропейска сила, уж от нашата черга – литва, след като прегази не кого да е, а домакините от бразилия, за разнообразие опраска нигерия и аржентина и вече e в очакване на повторението на финала от eurobasket 2015, когато ще се опитат ‘да си разчистят сметките’ срещу испанската инквизиция.
***
13.08.2016 г.
баскетбол, мъже
сърбия – сащ 91 : 94 група б
разминахме се на косъм със сензацията. малката разлика измамно подсказва за някакво напрежение. няма такова нещо! щатите си биха без да се напрягат много. напрягаха се нашите любезни съседи, но срещу играчите от nba едва ли някой ще може да извади някакви наистина сериозни аргументи в следващите няколко века. единствено, може би, испанците не отпадат като вариант.
габриела петрова, обаче, отпадна. още в квалификациите.
нашият европейски шампион по бокс (52 кг.) даниел асенов и аржентинецът фернандо мигел си хвърлиха един як бой, в който, все пак, съдиите харесаха повече съименика на гл. редактор и така краят на българското участие беше отложен най-малко с 48 ч.
***
17.08.2016 г.
никак не е много патриотично ката ден да тръбиш наляво и надясно, от страниците на сайт с подчертано български характер, точно за успехите на сръбския спорт … но като се хванеш на хорото …
баскетболът, естествено.
при мъжете сърбите ще са най-малко 8-ми, защото, след втора победа в групата, и този път не над кого да е, а над почти милиард и половина амбициозни китайци, се класираха за 1/4 финала. ма то, наистина, кат пугледни чиляк … къдяй сърбията, къдяй китай!?
но с това историята далеч не свършва. сърбите, освен мъжете, са класирали за олимпийския турнир и женския си национален отбор. тук положението също не е зле. след победа на четвърт-финала над някакви от … австралия, сръбкините ще играят на полуфинал срещу испанките и ще са най-малко 4-ти. та, така. в сърбия май само пилците не играят баскет!
волейбол
мъже
дотук – добре! да видим какво е положението във волейбола, където нашего брата е връло добър и по едно време сърбите уж ни бяха ‘редовни клиенти’, дет са вика. ъ! вий знайти ли, че сърбите спечелиха световната лига!? за тези, които са забравили да имат изподнавпредвид за какво става дума. някои специалисти казват, че успели, защото съперниците им не били с първите си отбори, заети с подготовката за олимпийските игри, и затова на сърбите им се отворил парашута. докато самите плави, след като не успели да се докопат до рио, хвърлили всичко в световната лига и … те ти булка – спасов ден. огреяло ги отвсякъде! то и нашите по едно време са бяха навили да ходят на олимпиада ли на световна лига ли …, но нещо май се поразколебаха.
жени
мъжкият сръбски волейбол може и да отсъства от олимпиадата, но пък женският е там и играе. и как само играе! на 1/4 финала минаха през рускините като бързият влак през малка гара, и то с 3 : 0 гейма. полуфинал и също най-малко 4-то място.
кой както иска, така да го тълкува, но ние имаме един въпрос. какво ще стане, когато сърбия стане член на ес и започне да усвоява еврофондовете, включително и за спортни цели и проекти!?
борба (класически стил)
ами, олимпийско злато, шампион и титла! да, да, за сърбия, не за българия. за българия, засега – няма! и в борбата почнаха да ни конкурират. вярно, треньорът на давор щефанек е българин, но ако за някого това може да мине за наш успех … остава ни утехата, че първите стъпки и в организирания баскетбол сърбите са направили под ръководството именно на български треньори. можем, значи, да се утешаваме с факта, че имаме добри спортни методисти и по принцип ги разбираме нещата …
по повод на българското представяне, както в последните десетина години редовно се случва, едно име като тънка, червена нишка държи на крехките си рамене поотминалата ни спортна слава и авторитет: ивет, ивет, ивет …
на елица я.
… и тогава на тепиха се показа туй момиче нестрашливо, истински боец на живо. кат’ започна да ги мята сите там боркини – колумбийки и рускини, през главата за краката, ей го вече и медалът хич не е далече от торбата!
***
18.08.2016 г.
баскетбол, мъже
сърбия – хърватия 86 : 83 (1/4 финал)
все по-осезаемо и необратимо не особено комфортни анималистични усещания започват да обхващат част от редакторския екип на сайта, колчем се върне към темата за баскета на западните ни съседи.
който и път да хване сръбският баскетболен керван, върви по него сякаш не сеща ни жега, ни жажда, ни труд и все някакси успява да го изкара до твърде приличен край. вицесветовен или някакъв европейски, сега може и вицеолимпийски, сърбите не само безстрашно се бутат между ‘големите шамари’ на още по-големите момчета, но и редовно ги пердашат сякаш сърбия не е от 5 млн., а най-малко 50!
евала!
***
волейбол, жени
сърбия – сащ 3 : 2 (полуфинал)
понякога е много хубаво да си телевизия. euronews. винаги можеш да шитнеш някое събитие в рубриката ‘no comment’.
а сега, сериозно. ‘Србија ће играти у финалу Олимпијских игара у Рију! Сребро је обезбеђено, јуриш на злато!’ (тука ви разбрахме много добре.) то и ние некогиш ‘ће играти’, ма какво и къде ще е, не е много ясно. ма ше ни се изясни, а – ха …
***
19.08.2016 г.
баскетбол, мъже
испания – сърбия 61 : 87 (полуфинал)
водна топка, мъже
сърбия – италия 10 : 8 (полуфинал)
– мдааа …
– тц, не бе, виж ко … то, не че … обаче …
– е, да де, да де … и аз туй викам …
***
20.08.2016 г.
баскетбол, жени
сърбия – франция 70 : 63 мач за третото място (бронзови медали за ‘цеца, драгана и останалите’)
тука вече малко се поизложиха с този бронзов медал. европийските шампионки по баскет от миналата година.
***
лека атлетика
скок на височина, жени
мирела демирева успя да докопа второто място и сребърния медал. малко дъжд след сушата. наистина малко.
***
21.08.2016 г.
баскетбол, мъже
сащ – сърбия 99 : 66 (финал)
финалът на баскетболния олимпийски турнир беше изигран. изиграни бяха и всички, които предричаха провал за нашите любезни съседи. който иска да прави изводи – да прави! ми ни смо в състояние да обясним такъви невероватности. въпреки твърденията, че баскетболът бил религия у сръбско и че имали школа и традиции. то и ний имахме и школи, и традиции, но … освен в америка традициите и в българия не са това, което бяха. едно единствено успокоение би могъл да бъде резултата +30 за щатите. никаква особена съпротива не са оказали сърбите, което може би подсказва, че финалът и на сръбския баскетболен феномен не е отдалечен на светлинни години.
скромната дандания около българските изяви на високия форум (който като че ли вече не е и чак толкова висок) придоби, общо взето, също сравнително скромни размери, а няколкото медала предотвратиха поредното цунами от излишен фатализъм, подсладен с хиперболизирани нерадостни изводи и трагични заключения. още повече, че страни като норвегия, финландия, австрия и португалия са след нас в генералното класиране по медали, а заради това там никой не е тръгнал да си реже вените. пък и кой знае, някога може отново да чуем ‘мила родино’ на някоя олимпийска площадка. някога, но не сега.
***
водна топка, мъже
сърбия – хърватия 11 : 7 (финал)
сърбия е новият олимпийски шампион по водна топка.
каква предсказуемо-очаквана и радостно-тъжна констатация за финал на информационно-аналитичните ни наброски от все още най-голямото медийно шоу на годината!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *