повишението невъзможно

.

die-hard-4

.
когато великолепният джон маклейн, по волята на безмилостната съдба, за четвърти пореден път бе позабъркан в поредните вълнуващи приключения, с поредните отвратителни терористи, той инстинктивно предчувстваше, че не е изключено да изложи на опасност живота и здравето на единствената си дъщеря, но съзнанието, че никой друг освен него (е добре, де, и един млад it – гений, все пак сме в средата на второто десетилетие на 21-ви век) не притежава необходимите умения и квалификации да нарита задниците на лошите чичковци, коварно беше превзело духа му, и той се движеше досущ като обладан от зъл демон – не сещаше ни жега, ни жажда, ни труд докато раздаваше ‘ритници’ като за световно по таекуондо в пернишки квартал със софийска публика!
неподготвеният зрител трудно би могъл да установи точно колко коли, джипки, камиони, тирове, цистерни, микробуси, автобуси и всякакъв друг инвентар бидоха изпотрошени и след това прелетяха над бедната му глава. накрая към шоуто се присъедини дори един боен изтребител с хоризонтално излитане на ввс, но професионалистът си остана професионалист – на него такива не му минават и мощният хардуеър бе съвсем професионално приватизиран, а въздадената справедливост не му излезе особено скъпо – нищо повече от няколко дребни драскотини! а да, и няколко дена притеснения за холи – изтерзаната му съпруга, бленуваща спокоен и подреден живот в калифорния … ама те пък нали се разведоха … ! разведоха ли се? май, наистина се разведоха! ако искате да се разведете – посетете холивуд! на жена ви няма да й се размине! гарантирано, ще си получи свободата! свободата е важна. за хората. за някои хора. за други са важни други работи. разни хора – разни идеали! не случайно за някои казват, че са класици! на някои хора свободата им е нужна за да станат класици. на други – за да се отърват от жена си и да си поркат на воля.
***
едва ли на международната общност би и струвало кой знае какво усилие да се свърже с г-н маклейн и да му обясни затрудненото положение, в което напоследък се намира покрай започналото ново преселение на народите. отново от изток на запад. колко ще му струва да мръдне до размирните региони и да им поиздърпа малко ушите на лошите и там, та хората да могат да си живеят спокойно и да не безспокоят съня на отрудените брюкселски чиновници!? защото очевидно брюкселските чиновници не разполагат под ръка с юнаци като лейтенант маклейн.
могат ли? могат ли жителите на близкия изток да водят такъв начин на живот, че да не се налага да бъдат обгазявани със сълзотворен газ и замервани с бомбички с ‘възпиращ’ ефект? мирен и спокоен живот в ирак, сирия, либия и афганистан!? може би. или само при диктатура!? по тези места свободата носи … смърт!
смъртоносна свобода. но не по онзи смъртоносен начин, познат ни от романите. или пък свободата е смъртоносна винаги по един и същ начин? из ирак все още трещят толкова и такива мощни бомби, все едно първата световна война никога не е започвала и тамошните кръволоците умират от глад. да не би пък вампирите и върколаците наистина да съществуват и да са си заплюли тези държави за перманентно парти?
откъде, по тези иначе суховати места, извират такива пълноводни потоци от омраза, ненавист и презрение? гореща южна кръв. напече ли я слънцето, бързо кипва. малко й трябва! или може би малко са се клали и сега трупат онзи емпиричен опит, който европа придоби след като продължително и старателно се поупражнява в масови убийства по време на безбройни войни, но с особен ентусиазъм през последните две световни. колко още невинни и виновни трябва да бъдат разкъсани на парчета за да спрат реките от кръв? кога един вампир се насища да пие човешка кръв? какво да правим с вампирите? да им пратим още изтребители? като онзи, дето го гепи маклейн? дали сред бежанците няма предрешени вампири?
свободният живот в бедност не е лесен, често – невъзможен, но рязането на глави едва ли по някакъв начин ще повиши стандарта му! по-вероятно е да го понижи. съвсем и завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *