нов сръбски феномен

.

2014-FIBA-Basketball-World-Cup-Logo-Spain

.
14.09.2014 г.
мадрид, испания
световно първенство по баскетбол
сърбия – сащ  92 : 129  (финал)
***
колкото и невероятни да ни изглеждаха подозренията, че отбора на сърбия отново би могъл да постигне сериозен успех на най-големия баскетболен форум, в крайна сметка те се оправдаха в максимална степен по един необясним и фантастичен начин. участие на финала и второ място!
финал и второ място, през 2014 г. за сърбия! втори в света по бъскетбол! сърбите?
за съжаление, ще ни се наложи да повторим вече споделеното в предишни публикации недоумение от невероятните успехи на западните ни съседи в най-сложния и комплексен колективен спорт. ще трябва да повторим и това, при какви точно условия и обстоятелства са постигнати тези уникални резултати.
без членство в ес и нато, без условия за достъп до свободния европейски пазар, с каквито ние можем да се похвалим, (на кое ли място ще се класират сърбите, ако след години станат пълноправен член на ес?),  икономика развиваща се в условия на нисък световен растеж. може би не толкова голям приток на чуждестранни инвестиции колкото в българия, и не на последно място едно доста сериозно наводнение, много по-голямо по мащаби от това у нас, (като резултат евентулно повредени спортна инфраструктура и съоръжения, в това число и баскетболни, без да броим нарастващите разходи по възстановяването и поддръжката им, имайки предвид какви усилия струваше на българия да възстанови едва няколко малки населени места, също пострадали от наводнения) и въпреки всички тези трудности – второ място на световното по баскетбол!
като ‘допълнителен бонус’ би могло да се отчете и факта, че бивша югославия беше разкъсвана в продължение на десетилетия от войни, конфликти и бомбардировки и все по-намаляваща територия и население!
в тази обстановка всеки успех на сърбите, не в баскетбола, а дори в шикалките, е истинско изпитание за анализаторските възможности на спортните коментатори и специалисти.
разбира се, една от традиционните тези е, че сърбите имат силна традиция в баскетбола още от времето на бивша югославия, тяхната школа и т. н. но за да запазиш нивото на баскетбола на такова равнище, според нас, не е достатъчно само някога да си имал успехи в този спорт. то и ние сме имали успехи навремето (упорито се носят и слухове, че не някой друг, а български специалисти са ‘полагали основите на’ сръбския баскетбол), ама я ни виж сега! тук би трябвало да се търсят и други обяснения. някаква генетична предразположеност към баскетбола, може би? но даже и тя не е достатъчна да обясни победите над бразилия и франция! очакваме с нетърпение версиите и предположенията на любители и специалисти по темата!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *