необяснимо

.

1

.
безспорен и несъмнен е фактът, че в историята на човечеството са съществували, съществуват, а вероятно и в бъдеще ще продължават да съществуват, трудно обясними явления, поставящи на изпитание интелектуалните възможности на човешката цивилизация и предизвикващи искрено недоумения у средно статистическите членове на всяко нормално общество.
едно такова трудно обяснимо явление в българския социум, с удивително постоянство и упоритост, периодично става публично достояние и повод за допълнителни тревоги сред и без това достатъчно угрижените български граждани.
от десетилетия насам циклично в нашите медиите се поставят на дневен ред проблемите и трудностите, пред които всяка година се изправят българските тютюнопроизводители. неуредиците, неяснотите и несигурността, които съпътстват всяка кампания по изкупуването на тютюневата реколта са се превърнали в неизменна характеристика на българския медиен пейзаж.
удивителното в случая е, че едни и същи проблеми се повтарят с неизменна еднаквост и предсказуемост година след година. разказите за страховете на отрудените жители на родопите могат да бъдат повторени насън дори и от по принцип неползващите услугите на електронните средства за масово осведомяване.
трудът на тютюнопроизводителите е тежък, изнурителен и често пъти неблагодарен, тъй като при започване на кампанията по изкупуването му се появяват търговци, предлагащи изключително ниска цена на тютюна. това прави живота на производителите още по-тежък, труден и несигурен. те винаги са готови за протест и съществуването им винаги е поставено под опасност.
всичко това, както вече споменахме по-горе, се случва от години, дори десетилетия. за нас е необяснимо как толкова поколения до сега не откриват истинска алтернатива за достоен живот. по каква логика или негласна заповед населението от този район на страната е решило, че единственият начин да изкарваш прехраната си е да отглеждаш тютюн? неизвестно.
разбираемо е, едно цяло поколение по независещи от него причини да бъде въвлечено в нелекия път на тютюнопроизводството, но не е ли най-логичното нещо на света, след като майката и бащата са прекарали живота си в къртовски труд да се опитат да избегнат същата участ и за децата си.
толкова ли е трудно да се разбере, че един евентуален изход от ‘полето’ и тежкия кърски труд са например професии като: лекар, инженер, архитект, it-специалист и др.? необяснимо.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *