невероятна … уф, сърбия!

.

2651508_full-lnd

.
20.06.2015 г.
окланд, нова зеландия
футбол, младежи
бразилия – сърбия 1 : 2
световно първенство по футбол – fifau20, финал
***
на това световно първенство сърбия отново написа цял том не златни, а направо платинени страници от планината събрани спортни съчинения, придобиваща с годините застрашителни космически размери по своя обхват. сърбия не просто успя да се класира, не просто записа някакво участие в групите на най-високия световен футболен форум, не просто ги преодоля, не просто достигна до финала, а го и спечели! вярно след продължения и само с един гол разлика, но невероятния и абсолютно сензационен факт ще си остане в историята – сърбия е световен шампион по футбол! сърбия. сърбия? е, нема таков филм, па!
като върви, върви! то не бяха продължения, то не бяха дузпи, то не бяха изненади! четири мача във фазата на директните елиминации, и четирите спечелени след продължения! включително и финалът! и това са 20 годишните! а като станат на … 23? види се, че не е само до късмет работата.
в цялата тази невъобразима история, обаче, има някаква, макар и дребна утеха за нас, българите. решителното попадение, донесло световната титла на нашите любезни съседи, бе отбелязано от максимович. този максимович, значи, играе в астана. под треньорското ръководство на станимир стоилов! на нашият станимир стоилов! бившият играч и треньор на ‘левски’ и ‘ботев’! все пак, може да се каже, че ако не друго, то поне някои от нас са треньори на световни шампиони. без майтап!
а иначе, до българската световна титла, в някой от колективните спортове, не остана много! едни 100-150 години. ей го, къде е! дотогава ще следим отблизо бляскавите изяви на сърбите, ще цъкаме с език, а някои може и да си пуснат някой от хитовете на цеца величкович. и май ще имат основание. а как една откровено чалгаджийска нация е световен шампион по футбол не е много ясно. поне за някои. може би във футбола чалгата помага! ти да видиш! макар че да беше само футболът! или пък по-младите сръбски генерации не са чалгаджии!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *