на полуострова

.

250px-Nikola_Obrazopisov_-_Selsko_horo_ot_Samokovska_okoliya

.
повод за тази публикация е едно негативно явление, което представлява типичен пример за неравнопоставеността на някои български продукти по отношение на техните балкански аналози и създалият се в продължение на десетилетия съществен дефицит в търговията ни с другите държави от полуострова.
честа и почти неизменна част от асортимента на някои големи вериги от магазини за хранителни стоки са компакт-дискове с неизбежните за балканите хитове на поп-фолка. сред умопомрачително красивите образи на родните поп-фолк звезди обаче, неизбежно присъстват и два вида компилации, носещи почти винаги едни и същи заглавия: ‘100 сръбски хита’ и от скоро ‘гръцките хитове на български’.
като логична последица от срещата на средностатистическия български потребител с горепосочените продукти в главата му неизбежно би трябвало да възникне и въпроса – в кой сръбски магазин клиентите могат да се натъкнат на цяла купчина със cd-та, носещи заглавието ‘100 български хита’? съответно в гърция – ‘българските хитове на гръцки’. (естествено съвсем не държим тези български хитове да са точно в поп-фолк жанра, даже напротив, но като за начало и това е нещо.)
имаме известни подозрения, че подобна гледка си остава немислима и неосъществима, но въпреки предварителната обреченост на подобна кауза, смеем да се надяваме, че не е напълно изключено да получим някаква, пък било то и минимална подкрепа, в усилията ни да поправим една въпиюща несправедливост, като опит за преодоляване на отрицателния баланс в музикалния стокообмен с нашите любезни съседи.
твърде любопитно би било да се чуят аргументите на висшето ръководство на големите търговски фирми, които с удивително постоянство прокарват тази неоправдана политика на фаворизиране на определен музикален жанр за сметка на други. на евентуалният им отговор: ‘ами това най-много се търси!’ бихме искали да отбележим, че кутия шоколадови бонбони със стимулиращ бонус от дебела пачка евраци също много би се търсила, но по някаква, неизвестна причина, из щандовете на магазините им все още не се е появила нито една!
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *