манифестът

.

250px-Bulgarian_Indipendence_Manifesto_1908

.
22.09.1908 г.
107 години вече откак официциално не добруваме под сянката на падишаха! що бистра вода изтече от тогава, що чевермета се изпекоха и що песни се изпяха, никой не мож им намери цифрата!
за тези 107 години декларирана независимост, обаче, действителната и реална самостоятелност и самостойност на любимото ни отечество като държавна структура има доста по-кратък живот. един опит за равносметка би изглеждал горе – долу по следния начин:
1908 – 1944 = 36 години
1989 – 2015 = 26 години
общо ни се събират 62 години официална, призната от останалите държави, независимост! ако прибавим и тридесетте години на фактическата, от 1878 до 1908 г., излиза, че в най-новата ни история сме били действително свободни да вземаме решения като осъзнати граждани през някакви си 92 години! нито повече, нито по-малко! 92 години! това са не повече от четири поколения. никак не е много! може би и затова привързаността ни към един от наистина българските дни в календара не е особено жарка и безпределна. затова пък сега, имаме рядката историческа възможност да изпълним със съдържание значението на думите ‘свобода’ и ‘независимост’. да видим дали не можем да направим нещо с тях! за како са подходящи такъви рабути, бийш ли!? ядат ли са, пият ли са … ?
***
(п. п.  не сме много сигурни към кого трябва да отправим възмущението си по един изключително неприятен повод, затова се обръщаме към отговорните фактори от името на всички засегнати!
дами и господа,
вземете, че го боядисайте най-накрая тоз пилон на царевец, че е направо срамота за 92 години независимост, най-централният джелезен колец в деня на независимостта да се извисява с раздрана от ръжда снага! то, че няма да доживеем в българия родните трибагреници да се веят на бляскави пилони, ако не от хром, поне от никел – няма, но чак пък толкоз един ъглошлайф и 2 – 3 кофи с кит и боя да не се намерят из цяло търново! хората вече имат модерни телевизори! някои дори 32 инчови led-плазми, че и с hd-технология! като се позагледа човек, малко по-внимателно, и с просто око се виждат ръждивите петна!
ако пък негово величество симеон 1-ви, известен в историческите източници и като симеон велики, или негово не по-малко величество иван-асен 2-ри са мернали това ‘дребно’ несъвършенство от някоя райска градина на вечния си дом, само да слязат долу ще ви скъсат ушите! че и още нещо може! ако вече те, и другите блаженопочивши български владетели, отдавна не са отвърнали небесния си поглед от толкова ‘отговорни’ и ‘надарени’ наследници. може би няма да е много далеч от истината, ако кажем, че именно и заради такива ‘незначителни детайли’, върху скъпата ни родина с такова изобилие продължава да се изсипва благодатта на ‘мирное житие’.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *