‘ктб’ става все по-заплетен възел

.

d348d6309ee4c333d4378f83a1764c51

от излезлите днес публикации в медиите става ясно, че възелът около ‘ктб’ все повече се заплита. до настоящия момент една част от неоспоримите факти, би изглеждала по следния начин:
1. тази година, в един определен момент (20.06.2014 г.) бнб ‘затвори’ образно казано, ‘ктб’ и назначи свои квестори, като ги натовари с определен брой задачи.
2. една от тези задачи беше да се установи действителното състояние на кредитния портфейл на банката.
3. в един определен момент се оказа, че квесторите не могат да изпълнят тази задача.
4. квесторите наеха едни частни фирми (одитори)  да я свършат вместо тях.
5. вчера, 22.10.2014 г., в медиите се появи резюме от доклада на частните одитори, от който става ясно, че в кредитния потфейл на ‘ктб’ липсват около 4,2 млд. лева.
6. днес, 24.10.2014 г., става ясно, че одиторският доклад на частните одитори, няма никаква правна или юридическа стойност. той не може да се използва в съда. този частен одиторски доклад бил един вид … ‘консултантска услуга’ за квесторите на бнб. тоест за бнб. тоест за държавната бнб. тоест за държавата. тоест за данъкоплатците. но нямал правна или юридическа стойност. този одиторски доклад. той даже май не бил одиторски доклад, а … счетоводен отчет.
излиза, че данъкоплатците са платили за някава консултация, без правна и юридическа стойност. при това, с условието консултантската услуга да се ползвала само от служителите на бнб.
тук, естествено, изниква въпроса, (т. е. според скромното ни мнение би трябвало да изникне въпроса) коя е онази институция, която би могла да изготви доклад, или някакъв друг вид документ, който да има правна и юридическа стойност в съда по отношение изясняване на действителното състояние на кредитния портфейл на ‘ктб’?
има ли такава институция изобщо? ако има, коя е тя? прави ли го, изготвя ли някакъв доклад или друг вид документ с правна и юридическа стойност? ако не го прави, защо не го прави?
(още по-заплетена става ситуацията, ако се вземат под внимание твърденията на бившите директори на ‘ктб’, че методиката, по която е направен одиторския доклад на частните одитори за държавната бнб, е специално променена и пригодена по такъв начин, че липсите в кредитния портфейл да са толкова големи. с други думи тази методика е по някакъв особен начин нелигитимна.
противниците им излизат с аргумента, че тази нова методика, променена и различна от досега използваните методики за съставяне на одиторски доклади, е напълно легитимна, защото била съвсем законно приета.
директорите на ‘ктб’ и техните поддръжници контрират, че тя била приета именно с цел когато се прави одита на ктб, той да се направи точно по нейните правила. защото, ако одита се направел по правилата на старата методика, щяло да излезе, че дупката в ‘ктб’ е ‘само’ няколко стотин милиона.
трета група от специалисти пък казват, че методиката е напълно легитимна, тъй като вече била приета от някакъв орган на европейския съюз. обаче до сега не била прилагана никъде. понеже била съвсем нова. и българия била първата страна, на която се падала честта да я тества в реални условия.
на което първите отговарят, че ние не сме им били опитни лабораторни мишки на ес, че да си изпробват върху нас новите методики.)
твърде много питания без отговор.
ако някой от нашите читатели има отговорите, или дори само някакви предположение, бихме били любопитни да ги узнаем.
***
във връзка с поставените въпроси е интересно да се отбележи факта, че управителят на ‘ктб’ понастоящем пребивава в една съседна столица. тази съседна столица, само преди няколко дни влезе в световните медии с новината, че посрещна като древно божество самия върховен император на една шеста от земната територия, повелител на обширни поля и множество други територии, и специално му благодари за оказаната висока чест.
за тези, които познават основните моменти от българската история, не е тайна какво мислят за българия, българите и тяхното съединение от 1885 година обитателите на тази съседна столица. обявяват ни война – ето това мислят! и #кой им е гост на военния им парад, на тези, които ‘толкова много ни обичат’? този, който също много ни обича. както ни ‘обичат’ и неговите подчинени, които пък от своя страна искрено се възмущават от това, че … цитат: ‘ … представяте ли си, преди няколко години, в българия, се провело преброяване на населението, и 40% !!! се преброили по електронен път, по интернет!!! какъв ужас!!! тези правят като естония!!! те не правят като нас!!! те не искат да са като нас!!! ужас!!! какво си въобразяват??? къде се намират??? че то това у нас, в русия, го няма!!! ами ако вземе, че им хрумне и да гласуват по интернет??? тогава какво ще стане???’
след декларирането на подобни позиции, някак си съвсем резонно се налага изводът, че едва ли не всички страни и народи са длъжни да стоят със скръстени ръце и нищо да не правят и предприемат, понеже, разбирате ли, ‘това’ в русия го няма, и не е прилично, някак си, в някакви си там дребни и незначителни страни и народи, нещо, каквото и да било, да работи по-добре отколкото в русия.
между другото, ето още един, показателен цитат за това, какво мислят за българия голяма част от нашите братя. цитат от изказване на водещия руски политик жириновски в прайм тайма на водеща руска медия: ‘българите трябва да ни лазят в краката!!!’ следват одобрителни аплодисменти.
ами бъдете спокоен, владимир волфович! много, предостатъчно българи го правят. не сте ли доволен? е, какво да се прави? както и ние не веднъж сме казвали в нашия блог – пълно щастие няма! все ще се намери някой ‘предател’, дето няма да иска да живее по вашите правила и да прави само това, което вие искате. но това са незначителни подробности. вие не бива да си тровите нервите с такива дреболии!
***
и на края на тази толкова объркваща с въпросите си публикация, един малко ‘по-забавен’ казус. в следствие на интензивното и почти неизменно присъствие на казуса ‘ктб’ в медиите, в съзнанието ни съвсем логично изплува една необичайна картина. за момент си представихме, че ако в горния ляв ъгъл на буквата ‘г’ в абревиатурата ‘кгб’ бъде поставена една къса хоризонтална отсечка, ще се получи една друга, много добре позната ни абревиатура.
отличен сюжет за карикатура, ако в ролята на поставящите ‘късата отсечка’ бъдат представени водещи фигури от нашия обществено-политически живот и тъмното задкулисие, което напоследък за по-досетливите не е чак толкова тъмно. кои ли ще са тези фигури? може би лицата им трябва да се изрисуват с маски. маски, които обаче почти са се смъкнали. или се крепят на съвсем тънки кончета … в залисията около поставянето на отсечката, те така са се вдълбочили в работата си, че съвсем са забравили да внимават за маските ‘ … още миг и ще падне … ‘
а като паднат маските, ще се покажат и лицата. ще има ли изненадани?
и на какво прилича тази малка отсечка, необходима за завършване на ‘проекта’? отсечка. отсечка от път? отсечка от трасе?
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *