котимскимни 2

.

secret-agent-1

.
докладва аг. ***x***
‘ … по вече потвърдени данни, вчера биологичната единица **y** при поредното приятелско събиране, след като изпаднал под въздействието на алкохола, се възмутил гласно от незавидното си битие на новоевропеец и процедил през зъби на аверите си, че е време да си направят тяхна собствена фирма и да се опитат сами да управляват живота си, вместо да продължават да бъдат наеми работници, оставени в ръцете на своенравни собственици и началници. изказването било прието с няколкократни одобрителни кимания с глава, което прави провинението колективно и съответно още по-тежко. грубото незачитане на дълго и старателно разработвания с поколения и утвърденен със специален декрет от нашето върховно ръководство списък с разрешени теми за разговор сред наемните работници, налага да се вземат сериозни мерки и съответните лица да бъдат наказани. имайки внапредвид тежестта на провинението, предлагам и ***§*** да бъде лично информиран.’
– … хм, ето пак! много почнаха да стават напоследък нарушенията и провиненията сред българските биологични единици. имам чувството, че започват да забравят кои са и каква функция им е отредена. миналият месец рисуване на заврънкулки, днеска фирми щели да правят … утре може да измислят нещо друго. ще трябва да се вземат сериозни мерки за затягане на дисциплината. какви са тия своеволия и отклонения? … трябва час по-скоро да превърнем българия в президентска ‘република’! всички наши да почват да повтарят като папагали в един хор: ‘президентска република е спасението!’, ‘президентска република е спасението!’ да го повтарят по цял ден във всички медии! … пфу, ама и ние сами сме си виновни! като не ги пратихме всичките в сибир още докато беше жив бащицата сталин, ами ги оставихме да се ширят в умереноконтиненталните ширини … а, и да им се повтаря непрекъснато, че са неблагодарници за дето не искат да мизерстват заедно с техните събратя от североизток, а тръгнали да си правят каквото си искат.
европейци! смешници! … и като почнат да ми повтарят, че сме щели да им изпратим някакъв генерал-губернатор да ги управлява … представяш ли си? генерал! тия наистина са се самозабравили! да хабим цял генерал, за едни нищо и никакви българи! на тях и капитан им е много! прапоршчик! един прапоршчик с 8-ми кл. им стига! … неблагодарници! не стига, че ги освободихме от османско иго, ами сега тръгнали да ми се правят на интересни! … 130 000 души жертви дадохме през 1877 – 1878, те сега ше ми се правят на независими!
– … ама, другарю товаришч, те тогава също се биха за свободата си … и от техните десетки хиляди загинаха …
– абе, какво ме интересува, че са загинали … нали нашите дадоха повече жертви. те са длъжни да правят винаги това, което им кажем! безпрекословно! как се изплаща такъв кървав дълг? а? кажи ми де, как? 130 000 души са това!
– … е, то през втората световна и българи се биха за победата на ссср, и не един и двама умряха, ами цели 30 000! това не го ли броите?
– … те техните, българските жертви не са като нашите. за една наша жертва за тяхната свобода от 1878 г. те трябва да ни върнат най-малко 2!
– ами туй, дето от не знам колко си години ви плащат газта по най-високите цени, не го ли броиш като компенсация? като парично обезщетение, един вид, за загиналите от 1878-ма!
– не, това не се брои за кръвнина! човешния живот няма цена! той е безценен! ше ни плащат по братски докато свят светува! да са научат да ценят оказаната помощ!
– … хи-хи, човешкия живот нямал цена! и кой го казва това? наследникът на сталин! оня, същия сталин, дето трепеше руснаци с милиони!? като мухи ги трепеше! и то все най-талантливите! … ами това дето пак тоя, същия сталин, направи от македонците отделна държава, откъсна завинаги една огромна част от българската нация, и я направи един от най-големите душмани на всичко българско, и това ли е малка ‘братска’ помощ?
– я, да си гледаш работата и да си затваряш устата, че да не пратя някой … ‘високоинтелигентен’ да си поговори с тебе … а?
– не бе, не! аз само тъй, на шега … приказвам си там … да минава по-бързо времето.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *