климатични изменения

.

.
като заваляха едни изненади … по цялата балканска земя.
най-напред се започна в черна гора с вихрен опит за преврат, малко изненадващо пресечен от неочаквано силни западни ветрове, издухали евразийските въздушни маси в неизвестна посока.
след известно време пък, мощен гръм се дочу от центъра на белградските небеса. сръбската министър – председателка открито заявява, че, в крайна сметка (рано или късно) сърбия ще бъде член на ес!
последва навлизане на мощен исторически антициклон и над територията на македония. като резултат от престоя му се стига до почти безпрецедентни ексцесии по върховете.
първо – драматични сцени при формирането на последното правителство на зоран заев. предусетили предстоящата промяна в посока европейски съюз на македонския външнополитически кораб, структурите на антиевропейската и антибългарската коалиция организират погром в парламента. напразно, правителството е формирано и започва работа.
второ – експресно изготвен и надлежно подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с българия от същото това наистина ново, македонско правителство. опасенията на антиевропейската и антибългарската коалиция не са били напразни. та как може и да е иначе! едва ли е реалистично в следващите сто години да се очаква, че нещо на балканите би могло да остане скрито за обитателите на кремъл! не че подобни договори за приятелство са нещо необикновено между роднини, но от друга страна без разрешението на кремъл и одобрението на белград направо си е изключително рядко срещано природно явление за македонския политически пейзаж, доминиран от червената петолъчка в продължение на десетилетия.
и още веднъж македония. готвела се била да признае косово в оон. от подобно развитие управляващите в белград остават с усещането, че ги е ударила незапомнена градушка, а възстановяването на щетите от нея ще бъде доста продължително.
накрая в софия едно симптоматично развитие на климата – единственият кандидат за директор на бнт без приоритет в програмата си да разказва за предимствата на кремълската диктатура е избран на поста!
очевидно е, че в цялостната атмосфера на балканите протичат сериозни промени. дали ще са трайни и необратими предстои тепърва да узнаем, но че отдавна са наложителни едва ли някой разумен човек би отрекъл.
от неясна химера в необозримото бъдеще членството на западните балкани в ес започва да придобива малко по-реалистични очертания. от тях на мнозина на североизток от силистра направо им призлява, но ще се наложи някакси да свикнат с мисълта за малко по-различните климатични реалности в югоизточна европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *