нокдаун с комоцио

.

61200448

.
19.10.2013 г.
цска – левски 3 : 0
***
след тежките сътресения в ръководството на ‘сините’ днешната загуба изглежда логична и естествена. играта на левскарите беше слаба и неубедителна. по-обширни коментари и анализи този мач, според нас, не заслужава. остава ни да видим дали ще бъдат взети някакви мерки от отговорните фактори в клуба, какви ще са те, и дали резултатите ще са достойни за любимия на половин българия отбор.
има обаче нещо изключително смущаващо, което съпровожда сблъсъците между вечните съперници и буди недоумение у всеки български гражданин, за когото паметта на апостола на нашата свобода не е безразлична. става въпрос за едно нецензурно скандиране на червената агитка по адрес на сините, съдържащо в себе си една откровенно каруцарска ругатня, подходяща да бъде отправена към някой долен мръсник или жалък подлец, но свързването й по такъв, почти директен начин, с една от най-светлите личности в нашата история, е меко казано неприемливо.
никак не можем да се съгласим името на левски да бъде оплювано по такъв гнусен начин, при това публично от няколко хиляди българи, при това вече в продължение на десетилетия. къде другаде по света съществува подобно омерзително обругаване на национални герои?
и въобще, има ли друга страна, в която спортни клубове да носят имена на общонародни светини. има ли спортен клуб ‘гарибалди’ в италия, или ‘напалеон’ във франция? веднага се сещаме за френския ‘psg’, който доколкото ни е известно, е своеобразен представител на едноименното парижко предградие, което, от своя страна, носи името на един прочут в началото на 18-ти в. френски граф.
не ни е известно агитките на отборите, с които ‘psg’ играе своите футболни срещи, да ругаят по адрес на столичани, включвайки и името на ‘блаженопочившия’ граф, предизвиквайки костите му да се впускат в бесен кан-кан. друг чуждестранен футболен клуб, носещ името на важна и значима историческа личност е ‘сервет’ женева, но пък за швейцарците сме почти 100% сигурни, че и през ум не би им минало да обругават публично националните си герои.
на нас обаче, ни минава през ума онзи инцидент, през 80-те години, когато след едно сбиване на сини и червени футболисти, бфф смени именето на фк ‘левски спартак’ на ‘витоша’, а ‘цска’ на  ‘средец’. в никакъв случай не бихме се впуснали в излишни словославения на тогавашното партийно и държавно ръководство, но при удивително устойчивото на промените на времето и неизменно продължаващо публично обругаване на името на апостола, започваме да се питаме, дали пък не си струва да се помисли и за добрите страни на едно такова преименуване.
най-малкото, което би могло да се направи, за да се прекрати тази отвратителна традиция е, преди началото на всеки мач на сините, говорителят на стадиона да напомни и да прикани запалянковците да ругаят без да включват името на левски в попържните си. разбира се, по принцип, най-добре би било да не се ругае изобщо, но за да се постигне такова състояние на духа у българските футболни фенове, са необходими средства и методи, все още непознати на съвременната наука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *