за еманципацията

.

osmanen ger

.
колкото повече злочести имигранти продължават безпрепятствено да нахлуват в германия, толкова повече се изостря вътрешнополитическата ситуация в локомотива на ес.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/spd-in-der-fluechtlingskrise-die-panik-partei-a-1075251.html
началото на поредната моментна снимка на емоционалната атмосфера в редиците на съуправляващата социалдемократическа партия  spd е знаково за не съвсем здравословният й характер и за щастие има малко допирни точки с тази, която стои в ляво от настоящите редове. то гласи буквално следното: ‘цари смут.’ с оглед на предстоящите през март местни избори в някои германски провинции, членовете и ръководството на партията (spd) са изправени пред тежката задача да се борят с все по-нарастващото влияние на обявената за националистическа, и следователно крайно нежелана за партньор, ‘алтернатива за германия’ (afd).
особено тежко било положението в източните провинции, където алтернативните не били далеч от двуцифрено изражение на изборния си резултат, а това трябвало да буди в обществото силна тревога и загриженост. авторът на материала, флориан гатман, отива още по-далеч в квалификациите си, наричайки spd паник-партия.
въпреки че от същия проблем били засегнати и останалите водещи партии и коалиции без изключение, (дори и сред левите и зелените вече се забелязвало известно разцепление по въпроса с бежанците) никоя друга не действала толкова хаотично и непоследователно колкото spd, и то воглаве лично с председателя з. габриел, който също все по-често поглеждал на дясно, страхувайки се партията му да не загуби прекалено много избиратели. те, по някакви причини, можело да обърнат поглед към набиращата скорост afd, а това било опасно, както става ясно пък от една друга статия, отново в шпигел от анет майриц, озаглавена: ‘немските партии и десните популисти – с обща вина за възхода на afd’
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/afd-parteien-mitschuldig-am-aufstieg-der-rechtspopulisten-kommentar-a-1074951.html
задълбочавайки се в проблемите на spd гатман развива тезата за три основни причини, довели го до определението на социалдемократите като паник-партия:
1. проблемът с доверието
като цяло, както показвало и последното социологическо проучване, spd губела доверието на избирателите заради противоречивия характер на изказванията и позициите, заемани от членовете на ръководството й.
2. проблемът с цензурата (известен още като проблемът с политкоректното говорене)
показателен бил случаят с редови членове на социалдемократите от северната част на провинция eсен. при една от срещите с партийното ръководство, те повдигнали (може би не съвсем политкоректно) въпроса, защо за бежанците щели да се строят безплатни жилища, а за родените в германия май – не. на което, (поне доколкото достигат познанията по немски на гл. редактор б. а.)  многоуважаемият габриел отвърнал нещо в смисъл … ‘да си затварят устата!?’. резултатът – предвидената демонстрация срещу понататъшния прием на бежанци от есенската-spd била леко … отменена.
3. проблемът с популистите
какво трябвало да бъде отношението на spd към десните популисти като afd, pegida и др. председателят габриел, а и доста други водещи функционери, имали твърде непостоянна и променлива позиция спрямо тях. веднъж отричали възможността за какъвто и да е диалог с тях, след това предлагали, все пак, някакъв вид дискусия.
***
редакцията на saznc.com, обаче, която по аналитичните си ресурси не отстъпва по нищо на немските си колеги, е склонна да дефинира и още един, не по-малко сериозен проблем, очертаващ се все по-ярко на западния обществен хоризонт.
той изглежда най-общо казано така:
https://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/Bundeskabinett/bundeskabinett.html
the team
ангела меркел, урсула фон дер лайен, андреа налес, мануела швезих, барбара хендрикс, йохана ванка плюс … председателят … пардон, председателката на изключително опасната за ислямския, и всякакъв друг вид фундаментализъм, afd – фрауке петри, както и с ексклузивната подкрепа на франческа могерини и други изявени политички, в лицето на кметици, национални и евро-депутатки и министърки
vs.
osmanen ger
https://www.youtube.com/watch?v=psfMLKIjGTY
този наистина цивилизационнен сблъсък, е формулиран по почти идентичен начин не от кого да е, а от самото
http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BC-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-19015250
и е наистина доста по-увлекателен и от най-оспорвания футболен мач.
дано само, като резултат, в крайна сметка не се наложи частичен отказ от замислените преди време задължителни квоти за жени във всяка администрация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *