за времето

.
sinoptik
.
‘… за съжаление, тук ще трябва да приключим нашия разговор понеже навлизаме във времето … ‘
тази, или в подобен смисъл фрази, можете да чуете в почти всяко интервю или разговор в нашите медии през последните години, дори десетилетия. неизменното й повторение винаги служи като удобна причина за прекъсването на някаква, в много случаи изключително важна за обществото, дискусия. това изключително дразнещо за социално ангажираните слушатели, доколкото все още ги има, журналистическо клише по същество убива политическия диалог, прекъсва дискурса на полемиката в обществото и обрича обсъждането на проблемите на заточение в полетата на вечната незавършеност и неизяснените позиции.
как и защо се случва така, че за важните обществени въпроси времето в нашите медии никога не е достатъчно, и защо ‘ … ще продължим нашия разговор след като чуем една песен … ‘ и досега не е напълно ясно.
в коя водеща световна новинарска медия, точно по средата на разговор със специално поканен събеседник, може да бъде чуто следното съобщение: ‘ … ще се върнем отново в студиото за да продължим разговора с нашия събеседник, след като чуем една песен, подготвена от нашия музикален редактор … ‘?
може би тази утвърдена традиция играе ролята на специфичен български принос за развитието на световната журналистика? ако е така, интересно би било да разберем, какво мислят за нея водещите чуждестранни журналисти и медийни експерти.
друго клише, изтъквано като причина за прекъсване на разговор със събеседник, наложило се с времето, е фразата: ‘ … нека сега не отегчаваме слушателите с подробности … ‘
как точно водещият на предаването разбра и установи, че слушателите се отегчават от подробности ни е изключително интересно да узнаем. може би познава лично всеки слушател, при това толкова добре, че знае от какво се отегчава? не е ли по-логично разговора все пак да навлезе в тези подробности, а на слушателите да бъде предоставена възможността сами да преценят дали ги отегчават или не? още по-неуместно ни се струва прекъсването на важен диалог по такъв повод като се има предвид общоизвестния факт, че често пъти същността на един проблем ‘лежи’ именно в подробностите.
задавайки всички тези въпроси, в никакъв случай не бихме желали да събудим у нашите читатели някакви подозрения, че зад описаните по-горе дребни несъвършенства стои някакъв таен и преднамерен план за умишлен провал да обществените дискусии по българското обществено радио, наример. единственото ни желание е да дадем своя скромен принос към подобряване на обществения диалог, който е необходимо и неизбежно условие за решаването на значими обществени задачи.
p. s.
осмелихме се да обърнем внимание на нашите читатели върху изложените лични впечатления с надеждата, че те няма да ги отегчат или, в още по-лошия случай, раздразнят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *