залезът? 2

.
paris atack
.
горещата тема за мигрантите и бежанците продължава да е сред водещите в германските медии, а радостната новина за солиден бюджетен излишък не успя да успокои изненаданите от източната непосредственост в междуполовото общуване бюргерки, и лютивият спрей стана най-търсеното средство за самозащита.
което, при малко повече мнителност, би могло да се изтълкува и като знак за тревога, тъй като когато терманците започнат да се въоръжават, пък било то и с люти чушки, това предизвиква някак си известен дискомфорт. вече с почти сто процентова увереност може да се прогнозира, че настоящото правителство, начело с канцлерката меркел няма да затвари границите на германия.
това означава, че политическото разделение и разногласията в страната ще се задълбочават. дали ще се стигне до предсрочни избори е трудно да се предвиди (като че ли по-скоро не), но че след новите избори, един от основните локомотиви на ес ще се събуди с нови машинисти и нов началник е също толкова сигурно. тогава вече границите на германия наистина ще се затворят и за бежанци, и за мигранти. тогава и източноевропейските държави, и италия, ще се изправят пред наистина трудно уравнение.
когато германия реши да затвори границите си – тя ще го направи! със сигурност. със сигурност ще върне и някои от мигрантите. големият въпрос, обаче, е – ще може ли и българия да го направи!? и ако все пак успее, дали това няма да предизвика божествения гняв на германски правозащитници, и къде царево отново да се изсипят, този път може и цяла дузина автобуси с активисти со ножици у ръцити, че да подпукат теля, та да може всьо и вся да си минава у българско когато и както му скимне, все едно, че раят на земята отдавна е настъпил, и колкото и да обикаляш и да търсиш във всички посоки, ни трафикант, ни кьорав контрабандист можеш намери, а парично-стоковите отношения са се изпарили като горско ухание в лятна утрин.
после, за десерт, могат набързо да ни обвинят и в неспазване на … човешките права, например (не че съвсем няма да имат основание). ние, обаче, кътаме скрит коз в ръкава. той живее на даунинг стрийт 10 и малко преди нова година пристигна лично да се убеди, че държим здраво фронта, а на родната гранична полиция са осигурени достатъчно дърва за огрев.
но за да не ни оставят да скучаем без новогодишни подаръци, други фактори, могат отново да лансират блестящата си идея, българското правителство да вземе едни скромни 3 – 4 милиардни заемчета, хем да имаме за тел, хем да храним бежанците? такива гласове вече се дочуха неотдавна. ако и с това поредно безумие успеем да се разминем, направо можем да се поздравим, че сме защитили зоната на жизненоважните ни интереси и да продължим опитите за овладяване на неудържимия и буйно развиващия се процес на културна революция, който напоследък у нас взема такива застрашителни размери, че фирмите за чистота не смогват да извозят хилядите тоновете от прясно прочетените и моментално захвърлени в кофите за боклук томове на фихте, лайбниц, кант и другите от тази групичка. на бае ти ганя такъви локуми не му минават и той бързо се ориентира към етикетите на чистото филе и феноменологичната луканка.
***
15.01.2016 г.
вчерашният административно-автобусен протест на част от баварските политици срещу имигрантската политика на канцлерката меркел съществено променя имиджа на германия и оправдава опасенията за влошаване на политическия климат. такова откровенно незачитане на авторитета на най-влиятелната жена в света би могло дори да бъде определено като съвсем нетипична поведенческа стратегия, коренно променяща правилата на играта в германия.
или някой очевидно недооценява мащаба на предизвикателствата, пред които е изправен. не е изключено дългогодишният престой във властта и успехите да създадат неверни и изманни усещания за лекота на управлението. това, от своя страна, води до вземане на не най-верните решения. като например, със закон да събираш стотици подрастващи на едно място, да ги оставиш свободно и необезпокоявано да се социализират зад трансформатора и в тоалетните, да си правят т*шак с учителите, а после да се чудиш що се колят по улиците посред бял ден.
***
16.01.2016 г.
ако някой може да коригира, нека го направи, но толкова бурно развитие на вътрешнополитическата ситуация в германия не е имало от обединението и през 1990 г.
най-важните новини по темата от последните два дни са:
1. според социологически проучвания на двете обществени телевизии ard и zdf, недоверието към политиката на правителствато спрямо бежанците като цяло, и конкретно към канцлерката, расте. пак според същите проучвания, броят на вярващите, че нивата на престъпността ще се повишат заради бежанския и имигрантския поток, също се увеличава.
2. министър-председателят на бавария хорст зеехофер е поставил двуседмичен ултиматум на канцлерката меркел да промени коренно политиката си по отношение на бежанците и да възстанови законовия ред по границата. в противен случай, на неговото правителство (на областта байерн б. а.) нямало да му остане нищо друго, освен да подаде жалба в конституционния съд.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/horst-seehofer-stellt-angela-merkel-neues-ultimatum-a-1072243.html
в следствие на което, в същото издание се появяват заглавия като: ‘часовникът тиктака!’ и ‘държавно безсилие’
(възможно ли е редакцията на изданието да намеква, че времето на г-жа меркел като канцлер е изтекло!? или изтича!? такъв ли ще бъде краят на един от най-успешните германски политици?)
http://www.spiegel.de/spiegel/index-10568.html
което, погледнато от всякакъв ъгъл, е абсолютна сензация и тотално противоречи на образа на германия като държава на реда и законността. какъв невероятен, доскоро немислим обрат! може би ставаме свидетели на уникален исторически момент в политическия живот не само на германия, но и на европа. не е за вярване, но изгледите някои основни, фундаментални постановки в европейските политически платформи, изстрелващи бутикови руси прически във висока административна орбита, да бъдат промени, не изглеждат толкова нищожни. преди всичко по отношение на мястото и ролята на религиите и свързаните с него човешки права, а също и по отношение на мястото на жените в обществения живот. то, разбира се, е разбираемо всяка жена да види в огледалото новата елизабет 1-ва, или тачър, но нещата не са толкова прости, колкото могат да се сторят на пръв поглед.
по повод на последния горещ казус, не един и два пъти, в наши предишни материали, сме споделяли становището, че масовото избиране и назначаване на жени на ръководни обществени постове, единствено по феминистки и/или роднински причини, едва ли е най-подходящата политика за едно съвременно общество и ситуацията удивително точно напомня на поговорката – ‘рибата още в морето, те вече сложили тиганя!’.
както можем да се убедим на практика, за съжаление, светът все още не е придобил изцяло облика представен в ‘demolition man’ (1993) на брамбила, а ритниците на саймън финикс са си съвсем, ама съвсем реални, и къртят съвсем реални зъби! още по-лошо, към днешна дата, като него са стотици хиляди, ако не и милиони, и, засега, изгледите да изчезнат като с вълшебна пръчка са истинска, автентична sci-fi.
големият въпрос, на каква точно цифра ще спре брояча на новопристигащите бежанци и имигранти, остава открит. не е изключено да достигне около 2-2,5 млн. след което ‘кепенците да хлопнат’ и да започне голямото пресяване. тези с образование и по висок iq остават и дърпат германия напред, а другите, малко разочаровани, се връщат, разказват колко добре е устроено едно общество, изградено върху идеалите на просвещението и постепенно превръщат страните си в новите швейцарии. след това вече спокойно можем да изберем черната патка и за президент!
ето още едно изключително интересно развитие, достойно да бъде осветено под заглавие, включващо e x c l u s i v e ! ! !
германският финансов министър шойбле предлага да се въведе нов общоевропейски данък върху бензина за да се финансира издръжката на бежанците!
http://www.tagesschau.de/inland/schaeuble-fluechtlinge-107.html
на което, както личи ясно в статията, шефката на парламентарната левица, сара вагенкнехт, отвръща по не по-малко сензационен начин: (цит.) ‘шойбле превърта!’ след такава размяна на реплики започва да изглежда, че не само с финансовия министър става нещо. или пък опитният политик просто разбира, че правителството едва ли скоро отново ще има удоволствието да преразпределя бюджетни излишъци, ако бежанския поток не бъде спрян? екипът ни продължава да следи сагата и ще ви информира при всяко ново развитие на ситуацията. за да не пропуснете въвеждането на някъкъв нов данък или такса ‘бежанци’, не оставайте задълго извън пространството на saznc.com!
***
16.01.2016 г. 18:30 ч.
дойде ли краят на политкоректността в германия? това със сигурност е повече от основателен въпрос, след като само преди по-малко от три часа от авторитетното немско издание ‘spiegel’ стана ясно, че вицеканцлерът и коалиционен партньор на управляващите зигмар габриел е нарекъл героите от кьолнското парти … ‘задници'(!?), ‘сериозно накърнявайки политическата култура на страната.’ последната констатация е част от коментар на щефан берг по този неочаквано актуален повод.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/koeln-kommentar-zu-aeusserungen-von-spd-chef-sigmar-gabriel-a-1072367.html
наистина все по-необичайно разгорещен става политическия живот в кабината на европейския икономически локомотив. дано да се окаже достатъчно широка, за да не изпадне някой от машинистите по време на все по-силно друсащото и некомфортно пътуване в политически коловози на общогерманския дебат.
един от призивите, който авторът отправя е политическите фигури да се въздържат от резки и експресивни изказвания, повече присъщи на народните маси, тъй като, по този повод, и без това вече имало достатъчно много ругаещи.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *