еп – лека атлетика цюрих 2014

.

528

.
с началото на европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени (12 – 17.07.2014 г.), в един от културните и финансови центрове на швейцарската конфедерация, пред българския телевизионен зрител се отваря удобна възможност да излезе от омагьосания кръг на обществено-политическата тематика и да ‘емигрира’ в не дотам травмиращата реалност на леката атлетика. едно от най-големите предимства на такова ‘бягство от българската действителност’, би било откъсването за момент от индоктринираната и институционализирана чрез мейнстрийма на масмедиите ‘narrow minded’ култура, която принуди повече от милион български граждани да емигрират, без в случая да използваме кавички.
***
за привържениците на царицата на спортовете у нас, един от очакваните с най-голям интерес сблъсъци на предстоящия висш атлетически форум (12 – 17.07.2014 г.) е този във високия скок при мъжете. и специалистите, и феновете на леката атлетика са единодушни, че главни претенденти за титлата са руснакът иван ухов, олимпийски шампион от лондон 2012, и действащият световен шампион – украинецът богдан бондаренко.
основен коз в полза на ухов е страхотната форма, която продължава да поддържа след 2012 г. на турнира от диамантената лига в доха през май, той спечели с внушителните 2.41м – трето постижение на открито за всички времена. допълнителна интрига в дисциплината, а и в атлетиката и спорта въобще, привнасят изострените в последните месеци отношения между русия и украйна, които могат да изиграят ролята на допълнителен мотивиращ фактор за добро представяне. не е изключено да станем свидетели на непривично оспорвано състезание с високи постижения. това, разбира се, важи за всички видове спорт, при които, един срещу друг се изправят отбори или спортисти от двете враждуващи в момента страни.
не по-малко интересна се очертава и надпреварата в скока на дължина при жените. тук като основен претендент за титлата се спряга рускинята дария клишина, с най-добър резултат за сезона от 6.88м. конкурентки ще и бъдат сръбкинята ивана спанович, която има същия резултат, и французойката елоиз лесьор, световна шампионка на закрито.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *