верно ли?

.

3838-baku-2015-eurogames_20150612

.
15.06.2015 г.
баку, азербайджан
волейбол, жени
българия – русия 3 : 0
първи европейски игри, групова фаза
***
за втори път в рамките на една календарна година женският ни национален отбор по волейбол разбива безпощадно рускините с 3:0! важен, и още по-ценен заради скорошната си повторяемост, успехът придава на българското участие в игрите солидно количество ентусиазъм и задоволство. не би могло да бъде и другояче, предвид класата и успехите, които притежава руският женски волейбол. всяка наша победа срещу тях носи огромен авторитет и международен престиж. това, както е добре известно, са най-дефицитните стоки и на спортния ни, и на политико-икономическия ни пазар.
причините за този огромен успех, все още, не са съвсем ясни. тепърва предстоят анализи и разбор на случилото се, но очакваме още по-добро продължение на участието ни в този турнир под формата на екстра изненади с 3:0, и то все в наша полза … по възможност! като сме ги подкарали да вървим до край! до … европейската титла или олимпийската … както се води там!
***
нов етап в еманципацията ни
16.06.2015 г.
баку, азербайджан
волейбол, мъже
българия – италия 3 : 1
първи европейски игри, групова фаза
***
след вчерашната историческа (всяка победа на българия, в който и да било колективен спорт над русия и сърбия е историческа) победа на волейболистките ни над русия с 3:0, днес – 16.06.2015, мъжките ни национали решиха да не останат по-назад и ги последваха, печелейки със страхотна игра срещу италианците. забележителното в случая е, че всичко стана след наистина страхотно, дори донякъде неочаквано силно представяне, дошло малко изненадващо след множество негативни и песимистични прогнози за крайния изход.
като ясно доказателство за непостоянния и изменчив характер на женската природа, за съжаление, днес ни застигна поредното спортно унижение – волейболистките ни загубиха не от някой друг, а именно от сърбия! и то само 24 часа след като победиха рускините!
види се, още много вода ще изтече преди да видим две поредни победи на женския ни национален отбор по волейбол над русия и сърбия.
***
изпреварихме сърбите
26.06.2015 г.
баку, азербейджан
волейбол, мъже
българия – полша 3 : 2
първи европейски игри, полуфинал
***
въпреки подчертано сензационното си съдържание, заглавието не е част от поредица научнофантастични романи или сборници със свидетелски разкази на отвлечени от извънземни. българия ще се бори за титлата (каквото и да е точното й название) на първите европейски игри. за последен път играхме финал на турнир от високо ниво през далечната (въпреки, че някои хора си я спомнят сякаш беше вчера) 1980-та година на незабравимата, по най-различни причини, московска олимпиада. също по толкова много и разнообразни причини, по онова време, просто беше немислимо да победим на финала. не само защото, към онзи момент, не притежавахме достатъчно голямо спортно-техническо предимство пред съперниците от ссср, които освен домакинското преимущество се ползваха и от някои други облекчения, но и защото в онази епоха беше просто немислимо малка българия да спира ссср по пътя към нова спортна слава. (та нали на първомайските, деветосептемврийските и другите манифестации носехме огромни плакати именно с надписи: ‘слава на ссср!’).
но ето, че съдбата се оказа благосклонна към българския волейболен талант и днес вече имаме възможност да направим това, което не успяхме преди 35 години! разбира се, по въпроса ще трябва да се изкажат и германците. както е добре известно те са принципни хора и не ‘пускат гювеч’ просто ей така, за нечий хатър.
има обаче една новина около този успех, която за нашия сайт е на първо място и е преди всички останали! изпреварихме сърбия! на този турнир нашите любезни съседи загубиха още на четвърт финала от … германия. изпреварихме ги! съревнованието ни със сърбите (за повече спортни титли) леко се балансира, въпреки че все още, а и по всичко личи, че още дълги десетилетия, след световната титла по футбол на сръбските младежи, везната силно и трудно поправимо се наклони в наш дълбок ущърб. една наша европейска титла в неделя може съществено да я ребалансира.
на всичко отгоре, на другия голям волейболен турнир – светната лига, който тече паралелно с европейските игри, в групата си, българия е на 2-ро място, а сърбия на 3-то! така че и там ги изпреварваме! как да не гаврътне човек няколко студени бири!
***
съвсем не между другото

zx450y250_1879139

27.06.2015 г.
баку, азербайджан
бадминтон, жени
петя неделчева – лине кяерсфелд  0 : 2
първи европейски игри, полуфинал
***
когато става дума за сравнителна статистика по отношение на спортните постижения на българия и сърбия (а този блог, покрай другите си важни и отговорни задачи, се поддържа и с такава цел), не е съвсем излишно, от време на време, да припомняме някои от най-съществените и отдавна известните на спортните специалисти и коментатори (а и не само на тях) основни особености и характеристики на българския и сръбския спорт.
даже при един по-повърхностен поглед и на непрофесионалист в областта веднага прави впечатление една структуроопределяща специфика на българския спорт, която винаги би трябвало да бъде отчитана, ако анализаторът цели по-стойностно наблюдение. това, както може би мнозина вече са се досетили, е подчертаната му индивидуалистичност, произтичаща от прословутия българския народностен характер. тази индивидуалистичност, описана в не едно и две научни изследвания от утвърдени наши учени, още през миналия, и дори по-предишния век, предопределя и някои основополагащи характеристики и специфики на народния живот както в различните социални сфери, така и като цяло в своята обективна същност. именно за това и най-много спортна слава на българия са донесли индивидуалните, а не толкова колективните спортове и игрите с топка.
от друга страна, не случайно новините за сръбски медал от голям спортен форум в борбата, щангите, бокса, гребането, самбото или сумото са по-скоро екзотика или сензация, отколкото нормално и рутинно събитие, каквото се явяват за българската страна.
такова рутинно събитие е и съвсем пресният бронзов медал в бадминтона на петя неделчева от европейските игри в баку. с това българия събира до момента (27.06.2015 г.) общо 9 медала от игрите, без да се брои комплекта от най-малко сребърни медали на сестрите стоеви, отново в бадминтона, които днес играят финал на двойки срещу представителките на русия. и какво могат да извадят насреща ни сърбите в отговор на тези сребърни и бронзови медали? нищо! защото тъжната истина за сърбите в случая е, че в бадминтона хич, ама хич, ги няма! то, че титли в баскетбола, футбола и водната топка е нещо голямо и трудно постижимо, така е, ама да ударят и едно перо срещу азиатците в бадминтона, че да им каже ‘браво’ човек!
в крайна сметка, след като теглим спортна черта от изминалата седмица, можем с удовлетворение да заключим, че изумителните сръбски успехи в колективните спортове получават не по-малко достоен отговор от наследниците на дан колов и анелия раленкова в индивидуалните такива.
без съмнение този непрекъснат балкански процес на надпревара в печеленето на спортни отличия (заедно със строго ритуалните и изконно онтологични по своя характер производство, дегустация и консумация на почти безкраен асортимент от алкохолни напитки с различно съдържание на спирт и есенции в състава си) допринасят съществено и за свеобщата космическа хармония от вселенския кръговрат на живата и неживата материя, затваряйки житейския цикъл на народонаселението от полуострова в очертаните от субективирането на онези непреходни културни стойности семантични полета, лежащи в основата на неговите битийни екстензии.
с други думи: ‘по една голяма изпотена халба кехлибар за нашите бадминтонистки, техните треньори, близки и всички, които ги подкрепят! живи и здрави и ако ви се изпречи някой сърбин насреща, забийте му едно перо в полето да разбере, че освен в баскетбола ‘забивки’ има и други спортове!’
***
златно перо

gabriela-stefani-stoevi-400x200

27.06.2015 г.
баку, азербайджан
бадминтон, жени
българия – русия 2 : 0
първи европейски игри, финал, двойки жени
***
първите български шампионки от първите европейски игри вече са факт, след като сестрите габриела и стефани стоеви победиха на финала съперничките си от русия. българският шампионски поход на най-новия висок спортен форум започна с победата на две симпатични момичета от софия и с много голяма вероятност ще продължи утре с мача на волейболистите ни срещу германия също на финала.
всичко това са все коя от коя по-добри новини. не толкова добрата е, че сърбия има вече не два, и не три, а цели 8 (осем) златни медала от същите тези игри. и то в индивидуалните спортове като стрелба, самбо, каяк и таекуондо, в които спечелени от тях медали са крайна рядкост. ако се окаже, че сърбите започват да ни изпреварват и в индивидуалните спортове, поводите за нови поздравления едва ли ще се окажат достатъчни за да преодолеем успешно такова сериозно превъзходство.
съдържателят на saznc.com, а по всяка вероятност и неговите стотици хиляди читатели от цял свят, ще бъдат изключително щастливи, ако се намери поне един специалист-професионалист в областта на спорта, който е в състояние да даде някакво убедително и достатъчно смислено обяснение за подобен спортен дисбаланс в полза на сърбия спрямо българия (а и още цял кук държави коя от коя по-състоятелни) и евентуално необходимото за преодоляването му!
***
финал?
28.06.2015 г.
баку, азербайджан
волейбол, мъже
българия – германия 1 : 3
първи европейски игри, финал (туй финал ли беши?)
***
очакваният сблъсък не се състоя. главно по вина на българската страна. волейболистите ни играха все едно насреща си имат малчуганите от някоя детска градина, запленени от сутришната игра в някой пясъчник и просто са поизлезли малко на въздух да си подхвърлят ‘топа’. като много внимават да не го подават прекалено силно, да не би някое момиченце да си удари носленцето.
играта на нашите беше едно – нищо! защо? загадка великая. може да си имат по-важна работа хората от това да се потят да дънят як сервиз и да забиват с всичка сила, както прилича на един истински финал. кво като са професионални спортисти и вземат тлъсти пачки? може и да не са закусили сутринта, или пък последните три дни да са ги държали на гладна ясла и сега да нямат силици момчетата. това ще го разберем впоследствие, когато се завърнат в родината и започнат да дават едночасови интервюта в изключително високорейтингови толк-шоута като ‘намери са!’ по mitv, за да научим, най-накрай, как точно са си взели котенце от една позната и как в началото то си пийвало само леко претоплено млекценце, защото нещо му било разстроено коремчето …
на титлата – майната й! на нас титли ни ни тряат! ко’ж ги прайм?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *