българската шампионска лига 2016/17

.

uefa-champions-league

.
19.10.2016 г.
лондон, uk
футбол, мъже
арсенал – лудогорец  6 гола : 1 греда
шампионска лига, групова фаза
***
на тези, които доволно потриват ръчички и тихичко злорадстват в дебелите сенки на братската любов, бързаме да припомним, че това все още не е нито краят на тазгодишното българското участие в групите на шл, нито някакъв особено преломен момент, въпреки разгромния резултат.
наистина, конкретно в този мач, българският шампион ‘нямаше ден’, а освен това и най-силната страна на отбора – нападението, както се казва на футболен жаргон, ‘изневери’. в крайна сметка, головата разлика точно на този етап няма чак такова значение. по-важното е, че през една твърде голяма част от двубоя шампионите изглеждаха равностойно на ‘артилеристите’ и само липсата на попадение ни лиши от наистина достойно представяне и почетна загуба с 1 – 2 гола.
ако кафу и мисиджан бяха успели да отбележат, нещата щяха да вземат съвсем различен обрат, но през цялото време някаква невидима сила сковаваше краката им в клещите на остра футболна недостатъчност, което позволи на хилядите ‘артилеристи’ по трибуните да запазят доброто си настроение.
нападателите и халфовете на ‘лудогорец’ би трябвало да изгледат внимателно повторение на цялата среща и да се опитат поне веднъж да позаприличат на колегите им от западен лондон в завършващата фаза на атаката. или най-малкото да потренират по-сериозни удари към противниковата врата. особено като този на т. уолкът към тяхната или на димитър рангелов срещу люксембург.
(с особена сила важи за анисех, за когото отдавна е очевидно, че не е на нивото на шл. за него отбелязването на гол дори срещу представителния отбор на детска градина ‘патиланци’ е непреодолим проблем, какво остава за мач с арсенал! в такава екстремна за него ситуация е почти изключено през криволичещия поток на съзнанието му да премине дори помисъл за подобна възможност, а жалките му опити да наподоби футболист от европейска класа на моменти са просто смешни.)
***
28.09.2016 г.
софия
футбол, мъже
лудогорец – париж сен жермен  1 : 3
шампионска лига, групова фаза
***
въпреки историческата загуба, голямата новина, от поредния исторически за българския футбол мач, която ни изпълва с оптимизъм е, че (така или иначе) и тези ги ‘разпечатахме’.
има обаче и една друга, съвсем не толкова положителна: http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/28/2833931_oshte_osem_bivshi_i_nastoiashti_menidjuri_ot_visshata/
този нерадостен инцидент/и (!?) отново ни връща към темата за все по-отчетливо очертаващите се контури на една не чак толкова нова тенденция за загуба на първичното футболно очарование.
задкулисната търговска активност, недостъпна за широките зрителски маси, повишава нивата на комерсиално-театралните елементи в глобалния спектакъл ‘световен футбол’ до критично опасни за феномена нива.
налице излизат твърде неприятни обстоятелства, които биха могли да предизвикат сериозни сътресения в интереса на определени медии дори към такива исторически събития като първопроходческото участие на българския шампион в групите на ‘шампионска лига’.
една евентуална последица (от такова засега не особено желано, но обсъждано развитие) би могла да бъде и съществена промяна на акцентите в тематичния им обхват.
***
13.09.2016 г.
базел, швейцария
футбол, мъже
базел – лудогорец  1 : 1
шампионска лига, групова фаза
изтървахме ги, ей! новите ни абонати!
а иначе – джонатан кафу, мале … базел – стадиона … греда на трески, мрежа на конци!
абонамент, абонамент!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *